Lansarea volumului „Feminin – Masculin. Povestiri de carieră-viaţă”

„O carte a unor oameni care s-au gândit să-i inspire pe ceilalţi”

Lector univ. dr. Alina Hurubean, de la Universitatea „Petre Andrei” din Iaşi, şi-a lansat, miercuri seară, la librăria Cărtureşti din Suceava, cartea „Feminin – Masculin. Povestiri de carieră-viaţă”, pe care a coordonat-o, o carte pe care o consideră „o călătorie de viaţă şi de carieră” ce poate fi a fiecăruia dintre noi. Alina Hurubean şi-a dorit ca evenimentul de la Cărtureşti „să fie mai mult decât o prezentare de carte”, ceea ce s-a şi întâmplat: a fost o discuţie liberă, purtată echilibrat, la feminin şi masculin, între persoanele invitate să vorbească despre volum. Au fost prezenţi Angela Zarojanu, preşedinta Asociaţiei SEVA, prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, prof. univ. dr. ing. Mihai Dimian, conf. univ. dr. Alunica Morariu, de la Universitatea „Ştefan cel Mare”, preotul Constantin Ciupu. Moderatoarea evenimentului a fost jurnalista Adriana Dascălu Bulină, de la Televiziunea Intermedia.

Alina Hurubean este legată de Suceava, unde a venit la vârsta de 10 şi unde a studiat gimnaziul şi liceul. Ea a spus că povestea acestei cărţi este o călătorie care a durat din 2012 până în 2016, în zona carierei căreia îi este fidelă de 20 de ani, cea de coaching şi dezvoltare personală. „Au acceptat să mă acompanieze în această călătorie 16 colegi de la universităţi şi centre de cercetare. Nu este o carte a carierelor de succes, a persoanelor de succes şi a poveştilor lor, ci a unor oameni care s-au gândit să-i inspire pe ceilalţi. Nu e o carte a unor vieţi perfecte, de vitrină, despre trecut şi nici o poveste de dragul unor amintiri, ci o carte prin care incursiunile din trecut vin să ranforseze prezentul şi viitorul. Nu este despre mine şi ceilalţi autori, ci despre fiecare dintre noi, dumneavoastră şi oricine acceptă să se deschidă faţă de ceilalţi. Vă invit în această călătorie, de fapt, în propria dvs. călătorie de viaţă” a spus autoarea.

„Este o carte care trebuie citită tocmai pentru a încerca să ne regăsim în acest univers, în această lume”

Angela Zarojanu a mărturisit că s-a regăsit în paginile cărţii, egalitatea de gen şi de şanse fiind o problemă de actualitate. „Cred că putem depăşi împreună mentalităţi, putem respecta femei şi bărbaţi, avem mult de luptat pentru a depăşi stereotipurile de gen”, a spus Angela Zarojanu. Ea crede că, în societatea actuală, „este nevoie de o schimbare de paradigmă: bărbaţii – subiect, femeia – obiect, şi să trecem la parteneriatul de echipă: femeia subiect-bărbatul subiect”.

Prof. univ. dr. Sanda Maria Ardeleanu a spus că este o carte ce poate fi continuată cu poveştile celorlalţi: „Cartea aceasta este fără final, cartea aceasta se continuă cu vieţile şi poveştile noastre. Imediat ce am parcurs o povestire-două ne construim, mental, povestea, ne includem în aceste povestiri încercând să ne regăsim sau să ne diferenţiem. Este o carte care trebuie citită tocmai pentru a încerca să ne regăsim în acest univers, în această lume”.

Prorectorul USV cu activitatea ştiinţifică, prof. univ. dr. Mihai Dimian, a spus că trăim, în prezent, evoluţia tehnologiei bazată pe hardware şi software, domeniu în care majoritatea o are genul masculin, deşi primul manual de programare a fost scris de fiica lui Lord Byron (Ada Lovelace) născută în 1815, considerată primul programator al lumii. Din perspectiva unui profesor universitar care predă la universităţi din SUA şi România, prof. Dimian a remarcat că se observă o deosebire majoră în modul în care problema diferenţelor de gen este dezbătută România, unde se discută despre asta mai mult pe holuri, şi SUA, unde problema este discutată „riguros”, fiind „extrem de feministă”.

„O carte manual, o carte sfetnic, pe care o laşi pe noptieră şi o consulţi când ai nevoie de un sfat”

Vorbind din perspectiva profesiei sale, preotul Constantin Ciupu a precizat că este vorba despre „o carte manual, o carte sfetnic, pe care o laşi pe noptieră şi o consulţi când ai nevoie de un sfat”. Preotul a spus că din antichitate şi până în preclasic femeia a avut un rol foarte important în viaţa de familie şi în viaţa socială. „În majoritatea culturilor nu se întâmpla nimic într-o familie fără să fie întrebată femeia, pentru că bărbatul era plecat fie la muncă, fie la luptă, iar femeia era aceea care ţinea casa, cea care ştia toate treburile casei şi se ocupa cu creşterea şi educarea copiilor”. Preotul Ciupu consideră că doar lipsa de cultură şi educaţie îi poate determina pe unii oameni să diminueze rolul femeii în societate, din punct de vedere social, filosofic şi religios nefiind diferenţe între femei şi bărbaţi.

Prezent la manifestare, edilul-şef Ion Lungu a precizat că la Primărie lucrează foarte multe femei, cu care colaborează foarte bine. El consideră că ziua de muncă a femeii este dublă faţă de cea a bărbatului. „Trebuie să fim realişti, noi, bărbaţii, mergem acasă, luăm telecomanda televizorului, iar doamnele se duc mai departe la bucătărie, se ocupă de copii”.

Lansarea s-a desfăşurat în parteneriat cu Universitatea „Petre Andrei”, Editura Institutul European din Iaşi, Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, librăria Cărtureşti, compania Leadership Learning&Coaching ş.a.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI