Fântâna „Cultul Eroilor Regina Maria” din Mitocaş

Marţi, 3 mai, în a treia zi de Paşte, în satul Mitocaş, comuna Mitocu Dragomirnei, a fost sfinţită o frumoasă fântână, care, după sfinţire, poartă numele de fântâna „Cultul Eroilor Regina Maria”. Fântâna este construită în apropierea cimitirului din satul Mitocaş, cimitir în care îşi dorm somnul de veci mulţi eroi din localitate şi eroi necunoscuţi.

„Această fântână fiind amplasată la o intersecţie de drumuri, lângă cimitirul satului, toţi cei care vor veni să comemoreze persoanele pierdute şi eroii satului vor putea să bea o cană de apă rece de izvor. Fântâna, cu o adâncime de peste 20 de metri, a fost construită şi ca loc de reculegere şi popas pentru trecători la propunerea fostului primar şi veteran de război Alecsandru Tanasă şi a preotului paroh Paulică Luca, fiind construită cu ajutorul unui sponsor din Suceava, Nicolae Naharneac, şi a numeroşi cetăţeni din satul Mitocaş” ne-a declarat maistru militar principal Davidel Dumitru, vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”.

La slujba de sfinţire au participat numeroşi săteni din Mitocaş, precum şi din satele învecinate. La sfârşitul ceremoniei, Asociaţia Naţională Cultul Eroilor „Regina Maria”, Filiala Suceava, a înmânat o diplomă de excelenţă preotului paroh Luca Paulică, în semn de recunoaştere a bunei colaborări de-a lungul timpului. Diploma a fost înmânată de prim-vicepreşedintele Asociaţiei Cultul Eroilor, maistrul militar principal Davidel Dumitru.

Potrivit tradiţiei populare româneşti, troiţele şi fântânile se construiesc la răscruci de drumuri pentru a ne arăta calea cea bună pe care trebuie s-o urmăm, să ne potolim setea, dar şi pentru ca, oprindu-ne şi făcându-ne semnul crucii în dreptul lor, să fim ajutaţi de Domnul în călătoria noastră. În lumea satului bucovinean există credinţa că cei care sapă fântâni de pomană dobândesc ispăşirea păcatelor şi până la al nouălea neam au pomană. În viaţa satului, fântâna, dincolo de valoarea ei practică, este un loc încărcat de valenţe sacre, pentru că aduce la suprafaţă apa, elementul indispensabil vieţii, valoarea spirituală a fântânii fiind dată de capacitatea ei de a purifica şi tămădui, fiind un simbol cu profunde semnificaţii creştine, care aduce energiile benefice din adâncuri. Pentru a fi apărate de duhurile rele, lângă fântâni se găseşte deseori o cruce sau o troiţă.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI