Şcoala Gimnazială din Boroaia

Standarde europene, printr-o investiţie de 1.500.000 lei

scoala-boroaiaElevii din Boroaia au început cursurile semestrului al II-lea al acestui an şcolar într-o unitate recent modernizată şi adusă la standarde europene. Printr-un program de dezvoltare locală, cu fonduri de la Guvern, Primăria Boroaia a reuşit să creeze condiţii optime pentru elevii şi profesorii care până nu demult îngheţau în sălile de clasă.

Pentru comunitatea din Boroaia ziua de vineri, 19 februarie, a însemnat un mare prilej de bucurie. Şcoala Gimnazială „Vasile Tomegea” din localitate a fost resfinţită, ca urmare a lucrărilor de reabilitare şi modernizare ce s-au desfăşurat timp cinci luni.

Printre invitaţii boroienilor s-au aflat şi preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, deputatul Ioan Stan şi inspectorul general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr.

Aceştia au fost primiţi de elevi îmbrăcaţi în straie tradiţionale, după care un sobor format din şapte preoţi a oficiat o slujbă de sfinţire a şcolii, precum şi o slujbă de pomenire a celor care au învăţat zeci de generaţii de elevi.

În cuvântul său, părintele Alexandru Argatu a ţinut să-l felicite pe primarul comunei Boroaia, Vasile Berariu, pentru buna gospodărire a localităţii, apreciind că faptele sale sunt deosebite.

„Faptele se tot văd. Se realizează din ce în ce mai frumos şi tot mai bine”, a spus părintele Alexandru Argatu.

La rândul său, directorul Şcolii Gimnaziale „Vasile Tomegea” Boroaia, prof. Lucia Moroşan, le-a mulţumit celor care s-au implicat în realizarea proiectului, primarului Vasile Berariu, cel care a avut iniţiativa de a moderniza şcoala, consilierilor locali, dar şi preşedintelui CJ Suceava, Cătălin Nechifor, şi deputatului Ioan Stan.

„Avem condiţii deosebite, o să fie cald, o să fie lumină şi o să fie frumos. Copiii noştri trebuie doar să înveţe carte pentru că au rădăcini, avem tradiţii, repere, modele. Foarte mulţi dintre cei care au învăţat la şcolile din comuna Boroaia au ajuns acum oameni de seamă, în ţară şi peste hotare. Un exemplu pentru învăţământul boroian a fost învăţătorul Vasile Tomegea, al cărui nume îl poartă şcoala noastră din anul 1997”, a precizat Lucia Moroşan.

Primarul comunei Boroaia, Vasile Berariu, a ţinut să sublinieze faptul că resfinţirea şcolii este un moment foarte important pentru comunitatea pe care o conduce, mai ales în condiţiile în care timp de 35 de ani şcoala nu a beneficiat de fonduri pentru a fi reabilitată în întregime.

Berariu a precizat că modernizarea unităţii de învăţământ s-a realizat într-un timp record, în luna februarie a anului trecut a depus cererea de finanţare, la data de 16 septembrie au început lucrările, iar la 11 februarie 2016 acestea au fost recepţionate.

„Investiţia a început neaşteptat de repede, prin sprijinul domnului preşedinte al CJ Suceava, Cătălin Nechifor, şi al domnului deputat Ioan Stan. Mulţi s-au îndoit, dar bunul Dumnezeu a ţinut cu noi. Felicit constructorii care au lucrat până pe 24 decembrie, iar de pe 5 ianuarie au revenit cu forţă la lucru. Nu este uşor să realizezi un asemenea obiectiv într-un termen atât de scurt”, a declarat Vasile Berariu.

El i-a transmis şi o rugăminte inspectorului general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, aceea de a face demersurile necesare pentru a se putea angaja o persoană care să se ocupe de întreţinerea şi păstrarea în bune condiţii a şcolii.

„Această instituţie reper pentru judeţul Suceava trebuie să fie şi întreţinută. Vă rog foarte mult să faceţi demersurile necesare pentru a beneficia de încă un post de îngrijitor”, i-a transmis Berariu şefului IŞJ Suceava.

Prezent în comunitatea boroiană, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Cătălin Nechifor, a declarat că pentru finanţarea şcolii a avut sprijinul fostului premier al României, Victor Ponta, investiţia fiind una de calitate, la standarde europene.

„Mă uitam la detalii, la modul cum s-a construit, aveţi o şcoală bine echipată, cu un sistem termic complex şi eficient, dar şi un sistem de protecţie la incendii extrem de important”, a spus Cătălin Nechifor, care le-a transmis copiilor să înveţe cât mai bine.

De asemenea, deputatul Ioan Stan a apreciat eforturile administraţiei boroiene de a face cât mai multe pentru comunitate, arătând că în fiecare an au loc tot felul de activităţi care scot în evidenţă localitatea.

Inspectorul general al IŞJ Suceava, Gheorghe Lazăr, a declarat că instituţia pe care o conduce se află într-o bătălie continuă pentru a asigura elevilor din şcolile din judeţ cele mai bune condiţii şi a precizat că autorizaţiile sanitare şi cele de la ISU sunt imperios necesare.

Lazăr a adăugat că şcoala din Boroaia se alătură de acum celorlalte unităţi de învăţământ autorizate.

„Mă bucur pentru fiecare şcoală pe care reuşim să o aducem la standardele europene”, a arătat Gheorghe Lazăr.

Potrivit primarului comunei Boroaia, Vasile Berariu, lucrările de modernizare a şcolii din localitate au costat 1.500.000 lei, din care Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice a suportat 1.425.000 lei, diferenţa fiind suportată de Primărie.

Berariu a arătat că în următoarea perioadă se va amenaja curtea interioară a şcolii şi un teren de sport pe bitum, unde elevii vor putea practica handbal, baschet şi tenis.

Până să intre în amplul proces de modernizare, elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale „Vasile Tomegea” Boroaia aproape că îngheţau în sălile de clasă, iar instalaţiile electrice reprezentau un adevărat pericol.

Directorul Şcolii Gimnaziale „Vasile Tomegea” Boroaia, prof. Lucia Moroşan, ne-a declarat că, o dată cu montarea unei centrale termice pe lemne, în sălile de clasă va fi cald, iar totodată se face şi economie.

„Aşteptam foarte mult clipa aceasta, să ne mutăm într-o şcoală nouă, cu condiţii. Era foarte frig înainte, nu puteai ţine orele. Noi, cadrele didactice, ne mai mişcam prin clasă, dar copiii…”, ne-a spus Lucia Moroşan.

La Şcoala Gimnazială „Vasile Tomegea” Boroaia învaţă 343 de preşcolari şi elevi, într-un singur schimb, în opt clase de gimnaziu şi şapte clase la ciclul primar, 43 de profesori asigură procesul didactic.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI