„A fost odată un poem”

 > Expoziţie de pictură la Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” din Fălticeni

Spaţiul expoziţional din incinta Bibliotecii Municipale „Eugen Lovinescu” din Fălticeni găzduieşte expoziţia de pictură „A fost odată un poem” a artistei vizuale Andreea Pricop din Iaşi. Vernisajul a avut loc în după-amiaza zilei de 20 mai, însă lucrările au fost deja admirate de sute de persoane cu ocazia evenimentului „Noaptea Muzeelor”.

Din partea gazdelor şi a administraţiei publice locale, bibliotecar-şef Nicoleta Hoştinariu a exprimat mulţumiri şi bucurie pentru organizarea acestui eveniment deosebit, subliniind importanţa culturală pe care o are o astfel de expoziţie pentru comunitatea locală.

„Prin expoziţia «A fost odată un poem», artista Andreea Pricop nu doar expune lucrări de artă vizuală, ci creează o conexiune profundă între pictură şi poezie, oferind publicului o experienţă artistică completă şi emoţionantă” a precizat Nicoleta Hoştinariu.

O viaţă dedicată artei

Despre Andreea Pricop şi lucrările sale, care sunt caracterizate de un lirism aparte şi o melancolie rafinată, a vorbit pictorul Gabriel Baban, fost profesor de desen al artistei şi membru al UAP. Distinsul profesor a oferit o scurtă introducere în cariera Andreei Pricop, subliniind evoluţia sa artistică de la Fălticeni la studii superioare şi recunoaşterea naţională şi internaţională. Andreea Pricop, născută la Fălticeni acum 38 de ani, a absolvit Şcoala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, unde Gabriel Baban i-a fost profesor şi Colegiul „Vasile Lovinescu”. După studiile liceale au urmat cele la Universitatea Naţională de Artă „George Enescu” din Iaşi şi un master în arte vizuale interdisciplinare la Facultatea de Arte Plastice, Decorative şi Design din Iaşi, fiind în prezent doctorandă.

Andreea Pricop este membră a Filialei Iaşi a Uniunii Artiştilor Plastici şi are o activitate intensă în domeniul picturii. Creaţiile sale au fost prezentate în 10 expoziţii personale şi în peste 70 de participări la diverse manifestări de grup şi saloane de artă în ţară şi străinătate, inclusiv în Virginia, SUA. De asemenea, a participat la tabere de creaţie şi simpozioane din mai multe judeţe din ţară, fiind recompensată cu numeroase premii pentru pictură.

Pictură, poezie, sensibilitate şi filosofie

Expoziţia „A fost odată un poem” cuprinde lucrări care reflectă o îmbinare armonioasă între arta vizuală şi cea poetică. Imaginile plastice sunt adesea însoţite de texte lirice, creând o relaţie profundă între cele două forme de exprimare artistică. Textele poetice oferă context şi profunzime lucrărilor, transformând experienţa vizuală într-o călătorie complexă şi emoţionantă.

 „Această expoziţie ne oferă contactul cu rodul preocupărilor creatoare artistice şi vizuale. Uneori imaginile plastice expuse sunt însoţite de texte cu conţinut liric, care se află firesc într-o relaţie strânsă, cu un înţeles profund. Multe din lucrări sunt prezentate în expoziţie cu poeme adevărate. Exprimate poetic, ideile textelor constituie pentru Andreea prilej de laborioasă folosire a elementelor de limbaj plastic în compoziţii inedite.

Bogăţia de linii caligrafice, puzderia de puncte care sunt compuse armonic în structuri compoziţionale riguros alcătuite, având la bază o gândire filosofică încifrată şi provocatoare, misterul ascuns al sensurilor din textele scrise de artistă, pot fi dezvoltat în funcţie de particularităţile privitorului, provocându-i înţelegerea semnificaţiilor relevante prin mijloace specifice picturii. Culoarea are un rol determinant în lucrările sale, invitând contemplatorul la călătorii astrale, matinale sau crepusculare. Uneori formele îşi au originea în organic, alteori în structuri naturale, sau imaginare şi care se metamorfozează într-o bogăţie de structuri plastice. Textura tentelor de culoare oferă senzaţia de transparenţă, amintind de vitralii, şi contribuie la profunzimea vizuală a compoziţiilor.

Nu lipsesc cadrele în care este folosită o oarecare monocromie, autoimpuse de tematică. Domină însă compoziţiile care se bazează pe reuşite armonii cromatice din sfera complementarelor, prelucrate şi asociate cu abilitate. Toate acestea dovedesc nu numai un simţ cromatic special, ci şi o sensibilitate şi o emoţie estetică remarcabilă. Artista merită felicitări pentru această expoziţie şi urări de succes în neobosita activitate de creaţie şi de elaborare a tezei de doctorat” a spus prof. Gabrel Baban.

O invitaţie la explorarea unui univers artistic complex

Andreea Pricop a exprimat emoţii şi mulţumiri faţă de cei prezenţi, dedicând un poem mamei, care nu a putut participa din motive de sănătate. Artista a subliniat bucuria de a reveni acasă, într-un spaţiu expoziţional atât de frumos, şi recunoştinţa faţă de profesorul său, Gabriel Baban, care a avut un rol crucial în formarea sa artistică.

„Mă bucur foarte mult că am revenit acasă, într-un spaţiu expoziţional atât de frumos, în locul în care am copilărit, unde în timpul adolescenţei veneam pentru a lectura, un loc care mi-a rămas la suflet indiferent unde voi ajunge. Este o mare bucurie şi o mare onoare că îl am alături şi pe dl prof. Gabriel Baban, care m-a îndrumat în clasele V – VIII. Îmi aduc aminte cum mă împingea de la spate şi în acelaşi timp mă provoca indirect şi direct, punându-mă să refac temele la desen de foarte multe ori şi reinterpretându-le, pentru că dumnealui vedea foarte clar că este potenţial. Vă mulţumesc pentru cuvintele spuse şi pentru cuvintele alese pe care le-aţi scris, mă bucur că fălticenenii sunt prezenţi, că familia mea este prezentă, mulţumesc Bibliotecii «Eugen Lovinescu» pentru găzduire” a spus Andreea Pricop.

Expoziţia „A fost odată un poem” a fost organizată de Biblioteca Municipală „Eugen Lovinescu” şi Muzeul Fălticenilor „Vasile Ciurea”, sub egida Primăriei Fălticeni.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI