Mircea Geoană, la conferinţa Cyber şi AI de la Suceava:

Există o transformare a lumii cum n-a avut umanitatea niciodată în istorie

> Potrivit lui, AI va penetra absolut orice activitate socio-economică

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a apreciat, vineri, în cadrul conferinţei „Securitate Cibernetică şi Inteligenţa Artificială: Noi provocări juridice şi perspective de rezilienţă”, organizată la USV, că există o transformare a lumii cum n-a avut umanitatea niciodată în istoria speciei umane.

El a arătat că ceea ce se întâmplă acum în legătură cu discuţiile privind utilizarea responsabilă a inteligenţei artificiale (AI) sunt fundamentale pentru modul în care această tehnologie va evolua în viitor.

Mircea Geoană a spus AI va penetra absolut orice activitate socio-economică.

„Nimic nu va scăpa de o interferenţă a AI, de la avocatură la construcţii, de la modul cum facem noi apărare şi descurajare până la medicină, educaţie, protecţia mediului. Mesajul meu principal este: nu priviţi lucrurile în izolare pentru că ele sunt atât de interdependente şi au atât de multe ramificaţii încât vor influenţa absolut tot ce se întâmplă. Într-adevăr, ele se vor influenţa şi între ele, ceea ce noi numim tehnologii noi şi perturbatoare” a spus secretarul general adjunct al NATO.

El a mai spus că AI nu are legătură doar cu inginerii care scriu algoritmi, ci are de a face cu fiecare profesiune. Iar cu cât e mai puţin calificată profesiunea, cu atât mai vulnerabilă devine, motiv pentru care obligaţia guvernelor, a celor care fac educaţie, şi nu doar la universitate, este de a pregăti tinerii pentru o perioadă de transformare a societăţii de o manieră absolut incredibil de trepidantă şi de accelerată.

„Noi lucrăm la NATO la cea mai importantă transformare a planurilor de apărare şi descurajare din ultimele patru decenii. Forţele noastre militare trebuie să fie capabile să conducă operaţiuni multidomeniu în sensul că o informaţie din spaţiu, prin telecomunicaţii, protejat cibernetic la ultimul nivel, inclusiv prin tehnologie Quantum, va trebui să ajungă la un tanchist şi la forţe speciale care sunt undeva într-o operaţiune discretă şi periculoasă care să ajute operaţiunea multidomeniu” a arătat Geoană.

Potrivit acestuia, există o transformare a lumii cum n-a avut umanitatea niciodată în istoria speciei umane.

„Noi vorbim astăzi, la Suceava, despre AI şi cyber, dar lumea vorbeşte de o simultaneitate de revoluţii tehnologice fără precedent. Dacă vă uitaţi la cifrele de capitalizare, observaţi că în clipa de faţă pentru biotehnologie se investesc la fel de mulţi bani ca în IT şi că ceea ce se va întâmpla şi se întâmplă deja în ştiinţele umane, în care AI are de asemenea un rol, este absolut fără precedent. Pentru prima dată de când Dumnezeu ne-a făcut pe pământul acesta umanitatea este pe cale să inventeze noi materiale, care nu sunt în tabloul lui Mendeleev. Suntem foarte aproape să ajungem acolo. AI şi acolo influenţează pentru că permutările enorme pe care trebuie să le faci pentru a găsi practic prin repetiţii succesive materiale noi este gigantic. Vă daţi seama ce înseamnă asta pe verticala şi orizontala industriilor existente. Nu voi avea nevoie să scot petrol din pământ sau să mă duc să scot litiu din pământ pentru baterii sau nichel pentru nu ştiu ce procesor” a precizat Mircea Geoană.

Mai mult, el a arătat că şi în spaţiu noile tehnologii şi capacităţile de a explora şi a coloniza spaţiul extraterestru devin mai realiste în fiecare zi.

Secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a avut, vineri, de la Bruxelles, o intervenţie în cadrul conferinţei „Securitate Cibernetică şi Inteligenţa Artificială: Noi provocări juridice şi perspective de rezilienţă”, organizată de Asociaţia de Drept şi Ştiinţe Administrative şi Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava cu susţinerea Programului de diplomaţie publica al NATO.

El a menţionat că nu a mai reuşit să ajungă la Suceava, dar că „va reveni în Bucovina cât de curând”. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI