În baza avizului ANRE

Bioenergy scumpeşte cu 41 lei/MWh preţul energiei termice

> Sucevenii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare nu vor fi afectaţi, preţul efectiv la care va fi facturat şi achitat consumul de energie termică rămânând neschimbat

 Preţul energiei termice produse şi livrate de centrala în cogenerare a Bioenergy Suceava va fi „ajustat”.

Potrivit unui proiect de hotărâre de pe ordinea de zi a şedinţei Consiliului Local, firma suceveană a făcut această cerere în baza unui aviz al ANRE, creşterea fiind de la 210,45 de lei pe MWh la 251,38 de lei pe MWH (fără TVA).

În componenţa preţului local al energiei termice intră preţul local de producere a energiei termice, la acesta fiind adăugate tarifele de transport, distribuire şi furnizare a energie termice. Majorarea de 40,93 de lei pe MWh va intra în vigoare de la 1 februarie 2024, cea de-a doua componentă a preţului local fiind păstrată la aceeaşi valoare.

În consecinţă, cu această majorare, noul preţ local pentru energia termică furnizată agenţilor economici ajunge la 546,45 de lei pe MWh (fără TVA).

În sezonul cald, adică în intervalul 1 aprilie – 31 octombrie 2024, preţul local pentru energia termică destinată populaţiei va fi de 650,28 de lei pe MWh (cu TVA de 19% inclusă). Începând cu intrarea în vigoare a hotărârii deliberativului local, adică de pe 1 februarie, şi până pe 31 martie 2024, precum pentru sezonul rece 2024 – 2025, preţul local al energiei termice furnizate populaţiei ajunge la 573,77 de lei pe MWh (inclusiv TVA de 5%). Acelaşi preţ îl vor plăti spitalele publice şi spitalele private, unităţile de învăţământ publice şi unităţile de învăţământ private, organizaţiile neguvernamentale, unităţile de cult, precum şi furnizorii publici şi cei privaţi, acreditaţi de servicii sociale.

Totuşi, în conformitate cu proiectul de hotărâre supus aprobării în şedinţa ordinară a Consiliului Local, preţul local pentru consumatorii racordaţi la sistemul centralizat de termoficare, respectiv preţul efectiv la care este facturat şi achitat consumul de energie termică, rămâne nemodificat, cel de 206,36 de lei pe MWh, adică 240 de lei pe gigacalorie. Măsurarea energiei termice a fost convertită din gigacalorie Gcal în MWh.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI