În câteva localităţi din judeţ

Proteste faţă de instalarea antenelor de telecomunicaţii lângă case

> La Buda oamenii cer îndepărtarea antenei care a fost ridicată aproape de şcoală şi grădiniţă > Situaţii similare s-au înregistrat la Burla şi Lămăşeni

 În satul Buda, o comunitate restrânsă din comuna Zvoriştea, oamenii sunt supăraţi şi totodată îngrijoraţi de recenta instalare a unei antene 5G în apropierea locuinţelor.

Ne-am deplasat în zonă pentru a afla mai multe despre situaţia tensionată şi nemulţumirile locuitorilor.

Una dintre localnicele care se consideră afectate, Paula Paparuşi, ne-a dezvăluit că a descoperit montarea antenei 5G fără să fie informată sau întrebată în prealabil.

„Am fost de dimineaţă la primar şi mi-a spus că n-are nicio aprobare” ne-a spus ea, punând în evidenţă lipsa de consultare cu comunitatea locală.

Casa Paulei Paparuşi se află în imediata apropiere a instalaţiei, fapt care a generat îngrijorări privind impactul asupra sănătăţii.

Primarul comunei Zvoriştea a reacţionat imediat şi a solicitat întâlniri cu atât firma de telecomunicaţii care a montat antena, cât şi cu proprietara terenului care a închiriat spaţiul respectiv. Cu toate acestea, reprezentanţii ambelor părţi nu au onorat solicitările primarului, adâncind tensiunile în comunitate.

Paula Paparuşi susţine că este îngrijorată pentru sănătatea sa, susţinând că doctoriţa de la neurologie a avertizat-o despre pericolele radiaţiilor 5G.

„E 5G, iar au am făcut şi un AVC şi doctoriţa mi-a spus că dacă mai pun şi acela (este vorba despre antenă – n.red.) lângă mata, faci AVC în fiecare zi” a adăugat ea, subliniind temerile sale legate de impactul asupra sănătăţii.

Locuitorii din satul Buda au reacţionat la această situaţie prin semnarea unei petiţii adresate Primăriei Zvoriştea, ei exprimându-şi dezacordul cu amplasarea antenei 5G la doar 100 de metri de şcoală şi grădiniţă.

S-a adus la cunoştinţa autorităţilor că, potrivit condiţiilor legale, ar trebui să existe o distanţă minimă de 500 de metri între o asemenea antenă şi prima locuinţă pentru a se obţine aprobări de la Direcţia de Sănătate Publică şi, respectiv, de la Agenţia pentru Protecţia Mediului.

Într-o încercare de a calma spiritele, viceprimarul comunei Zvoriştea a vorbit cu localnicii şi a menţionat că firma de telecomunicaţii a informat că nu este vorba despre o antenă 5G. Totuşi, el a declarat că Primăria Zvoriştea va aplica o amendă firmei respective, pentru neîndeplinirea obligaţiei de a notifica autoritatea locală înainte de a construi antena.

Situaţii similare au fost semnalate şi în satele Burla şi Lămăşeni, unde locuitorii şi-au manifestat nemulţumirea faţă de instalarea unor antene de telecomunicaţii în proximitatea locuinţelor lor. Tensiunile cresc, iar comunităţile locale aşteaptă răspunsuri din partea autorităţilor şi a firmelor implicate în aceste proiecte.

Marţi, proteste la Lămăşeni (comuna Rădăşeni)

Mai mulţi cetăţeni din satul Lămăşeni, comuna Rădăşeni, au protestat, marţi, faţă de intenţia unei firme de profil de a monta un stâlp de comunicaţii.

Locuitorii spun că nu sunt de acord cu amplasarea acestei construcţii, pentru că „se tem că radiaţiile le vor afecta sănătatea”.

Ei au împiedicat lucrătorii să monteze instalaţia, la faţa locului intervenind poliţişti şi jandarmi.

Sătenii din Lămăşeni susţin că, indiferent de documentele pe care le prezintă firma respectivă, ei nu vor permite accesul nimănui în zonă pentru ca respectiva antenă să intre în funcţiune. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI