În ceea ce priveşte traficul de pasageri

Aeroportul Suceava a încheiat anul 2023 pe locul 5 în ţară

Aeroporturile din România au înregistrat aproape 25 de milioane de pasageri pe parcursul anului 2023, marcând o creştere semnificativă de 17% faţă de anul precedent şi depăşind cu aproape 6% cifra înregistrată în 2019.

Potrivit datelor furnizate de AAR, Aeroportul Suceava a încheiat anului 2023 pe locul 5 în ţară în ceea ce priveşte traficul de pasageri, după aeroporturile Otopeni, Cluj, Timişoara şi Iaşi.

În 2023, pe Aeroportul Suceava au fost procesaţi 801.617 pasageri.

Preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România (AAR), David Ciceo, a declarat, vineri, că această performanţă impresionantă reflectă redresarea puternică a traficului de pasageri în ţară. Comparativ cu restul Europei, unde se estimează că traficul aerian va reveni la nivelurile din 2019 abia la sfârşitul anului curent, România a reuşit să atingă şi să depăşească aceste valori într-un interval mai scurt.

Această reuşită este atribuită investiţiilor masive realizate în infrastructura aeroportuară în ultimii ani. Numeroase proiecte de amploare au fost implementate, inclusiv construcţia de noi terminale, extinderea şi modernizarea celor existente, precum şi îmbunătăţiri la nivelul pistelor, căilor şi platformelor de rulare. Investiţiile au inclus şi achiziţionarea de echipamente moderne de securitate, toate având ca scop optimizarea procesării unui număr tot mai mare de pasageri.

Preşedintele Asociaţiei Aeroporturilor din România a declarat: „Ne aşteptăm ca valorile de trafic să crească constant şi estimăm că în anul 2040 pe aeroporturile din România vom depăşi 50 de milioane de pasageri”.

Comparând datele de trafic înregistrate în ultimii 2 ani, s-a observat o scădere de 8% a numărului de pasageri pe rutele interne în 2023 faţă de anul 2022, ajungându-se la 1.821.052 de persoane transportate. În acelaşi timp, numărul pasagerilor pe rutele externe a cunoscut o creştere semnificativă de 19,62% în 2023 faţă de anul 2022, atingând la 22.737.257 pasageri.

Pe lângă recordul de pasageri, anul 2023 a însemnat şi o creştere a mişcărilor de aeronave cu 5,6%, atingându-se un total de 233.027 de aterizări şi decolări. Cu toate acestea, traficul aerian de marfă a înregistrat o uşoară scădere de 5,7%, transportându-se 50.786 tone, comparativ cu 53.877 de tone în anul 2022. (N.B.)

Un comentariu

  1. Multă mizerie în aeroport precum și în parcare. Sordid.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI