Primăriile din judeţ, nevoite să supravieţuiască cu de opt ori mai puţini bani faţă de cei asiguraţi de CJ

> Pentru a funcţiona, dar şi în vederea susţinerii programelor de dezvoltare locală şi a cofinanţării proiectelor proprii, cele 114 unităţi administrativ-teritoriale au cerut o sumă de 37 de ori mare faţă de posibilităţile administraţiei judeţene

Deliberativul judeţean a aprobat, în şedinţa extraordinară de ieri, repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a 36,829 de milioane de lei din Fondul la dispoziţia Consiliului Judeţean Suceava pentru anul 2024.

Banii sunt destinaţi susţinerii programelor de dezvoltare locală şi a celor de infrastructură care necesită cofinanţare locală, dar şi a cheltuielilor de funcţionare care, în mod justificat, nu pot fi finanţate din veniturile proprii şi din sumele defalcate din taxa pe valoarea adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale.

Însă, potrivit centralizării sumelor solicitate/comunicate de cele 114 primării, necesarul de finanţare este de peste 1,24 de miliarde de lei, dintre care 287,548 de milioane de lei doar pentru funcţionare, doar această sumă fiind de 7,8 ori mai mare faţă de fondul de repartizat prin hotărâre a legislativului. „Ca urmare a analizării fiecărei solicitări în parte, raportată la totalul de repartizat, suma este de peste 37 de ori mai mică decât necesarul de finanţare” se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre semnat de Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean.

Astfel, din fondul de 36,829 de milioane de lei la dispoziţia Consiliului Judeţean, către cele cinci municipii sunt repartizate 6,6 de milioane lei, cea mai mare sumă, 1,4 milioane de lei, luând calea municipiului Suceava.

Celelalte municipii vor primi, fiecare, în mod egal, câte 1,3 milioane de lei.

Cele 11 oraşe au parte de o alocare totală de 6,905 de milioane de lei. Gura Humorului se alege cu 900.000 de lei, celelalte oraşe având parte de câte 578.000 de lei fiecare.

Conform hotărârii aprobate ieri, pentru cele 98 de comune este disponibil un total de 23,324 de milioane de lei, Consiliul Judeţean repartizând câte 230.000 de lei fiecărui beneficiar.

2 Comentarii

  1. Bongwater says:

    Zici? Pai…sa mai creasca taxele locale platite de plaiesi ca au de unde. Taxa de veceu in curte de exemplu. Sau taxa de noroi sa nu mai framante cu cismele de cauciuc moca noroiul din spatiul public.
    Ca maine poimaine pleaca in Spania si ramane birtul gol.

  2. IoanFlorescu says:

    Mai taiati din salariile nesimtite si din numarul de angajati cu piloase. Pe vremea mea o primarie comunala functiona cu 7 angajati. Astazi cea mai mica comuna functionaza cu16 angajatii.In anul 1989 Primaria Municipiului Suceava functiona cu un numar de 63 salariati din care 12 erau de la circumscriptia fiscala., iar astazi are peste 750 angajati, inclusiv politia comunitara.Mai rasfirati baieti, caci faceti valuri.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI