ZIUA CULTURII NAŢIONALE la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava

ZIUA CULTURII NAIONALE a fost marcată, ca în fiecare an, la Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava, printr-o serie de manifestări care au debutat luni, 15 ianuarie 2024, începând cu ora 10.

A devenit tradiţie la Seminarul sucevean ca în ziua de 15 ianuarie să fie oficiată slujba de pomenire pentru sufletul poetului nostru naţional, MIHAI EMINESCU şi a tuturor celor dintr-un neam cu dânsul. La ora 10, Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, însoţit de directorul Seminarului, arhid. prof. dr. Bogdan-Mihai Hrişcă, alături de un sobor de preoţi profesorii şi diaconi, în prezenţa elevilor seminarişti s-au rugat împreună pentru cei trecuţi în veşnicie din familia Eminovici.

În continuare, elevii seminarişti din clasele a XI-a şi a XII-a, îndrumaţi de prof. Mirela Griguţă au prezentat participanţilor, în cadrul Sesiunii de referate şi comunicări „Gândirea religioasă a lui Eminescu” lucrările redactate.

Momentul poetic multilingv „The one and only Eminescu”, pregătit de elevii clasei a XI-a, coordonaţi de prof. Georgeta Nistor a închis seria activităţilor desfăşurate în Paraclisul Seminarului.

Mai apoi, în Sala ROSE a Seminarului Teologic a avut loc Conferinţa „EMINESCU şi BUCOVINA”, susţinută de dr. Alexandru Ovidiu Vintilă, preşedintele Societăţii Scriitorilor din Bucovina şi redactorul-şef al revistei „Bucovina literară”.

Cu prilejul Zilei Culturii Naţionale au mai fost organizate o expoziţie de grafică, în care au fost ilustrate versuri din creaţia eminesciană, pregătită de elevii seminarişti coordonaţi de prof. Livia Teodora ebrean şi o expoziţie de carte realizată prin osteneala pr. prof. Marian Dolhascanu, bibliotecarul Seminarului. Ambele expoziţii reunite generic sub titlul „Opera eminesciană în imagini” au fost amplasate în holul central al şcolii.

Prof. MIRELA GRIGUŢĂ

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI