Punerea pietrei de temelie a viitorului Aşezământ pentru vârstnici „Sfântul Efrem cel Nou” din Suceava

În Duminica a XXIX-a după Rusalii, 14 ianuarie 2024, când în bisericile ortodoxe este adusă în atenţie relatarea Sfântului Evanghelist Luca despre minunea vindecării celor zece leproşi, săvârşită de Însuşi Mântuitorul nostru Iisus Hristos, în Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor a avut loc un eveniment deosebit.

În contextul „Anului omagial al pastoraţiei şi îngrijirii bolnavilor”, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic a fost sfinţit locul în care, cu ajutorul Preamilostivului Dumnezeu, se va ridica un nou aşezământ de îngrijire a persoanelor vârstnice, pus sub ocrotirea Sfântului Efrem ce Nou. Amplasamentul pe care va fi construit complexul de clădiri este aflat în imediata apropiere a Mănăstirii Teodoreni. Întins pe o suprafaţă de 17.303 mp, acesta va include căminul în care vor putea fi găzduite 85 persoane vârstnice, dispensar, corp administrativ, cantină, biserică şi capelă mortuară.

Slujba de sfinţire a locului în care va fi ridicată biserica centrului de îngrijire a vârstnicilor din Suceava, aflată în cartierul Burdujeni, a fost săvârşită de un sobor numeros de preoţi, din care au făcut parte pr. Ionel Doru Budeanu, protoiereu al Protopopiatului Suceava I, pr. Laurenţiu-Nicolae Stamatin, inspector bisericesc, pr. Tiberiu Bardan, director al Fundaţiei „Anastasie Crimca”, şi pr. Iustin Nistoroaea, director al Fundaţiei Umanitare Căminul de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou”. Răspunsurile liturgice au fost oferite de Grupul Psaltic „Macarie Ieromonahul” din Suceava.

La eveniment au participat credincioşi, angajaţi ai Centrului Eparhial Suceava, ostenitori ai Căminului de bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou”, precum şi monahii de la Mănăstirea Teodoreni.

La finalul slujbei, pr. Ionel Doru Budeanu le-a mulţumit tuturor celor implicaţi în ridicarea aşezământului, Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, soborului slujitor şi tuturor celor prezenţi în acest loc în care sufletele şi trupurile persoanelor vârstnice vor găsi alinare, pentru că avem mai întâi nevoie să ne tămăduim sufletele, pentru ca apoi trupurile să poată primi prin binecuvântarea lui Dumnezeu cele ce au nevoie.

Pr. Iustin Nistoroaea, directorul Fundaţiei Umanitare Căminul de Bătrâni „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava şi cel care se ocupă îndeaproape de acest proiect, a împărtăşit din bucuriile şi provocările acestui demers.

„Din această zi se începe concret un alt lucru spre slava lui Dumnezeu şi spre slujirea aproapelui nostru. Sfântul Ioan cel Nou ne cheamă să mai ridicăm un cămin alături de un alt sfânt nou, Sfântul Efrem. Şi, iată, aceşti doi sfinţi ne vor ajuta în această lucrare, mai departe, ca să putem ridica pe această frumoasă aşezare un cămin în care vom putea găzdui 85 de persoane în vârstă, un loc în care se va ridica un dispensar pentru îngrijirea acestora, bineînţeles, o clădire administrativă şi acest paraclis unde îşi vor găsi totdeauna liniştea şi mângâierea sufletească. (…) Într-o zi de duminică, în care Evanghelia zilei ne îndeamnă să fim recunoscători şi deosebit de mulţumitori, aş avea un pomelnic foarte larg. (…) Am credinţa că şi în continuare Dumnezeu ne va ajuta, aşa încât să realizăm acest aspect, un cămin şi o biserică lângă o frumoasă mănăstire, un cămin şi o biserică în interiorul unei frumoase parohii. (…) Să ne lăsăm cuceriţi de Dumnezeu, să ascultăm de Dumnezeu şi să ne rugăm lui Dumnezeu, ca în toate să reuşim, să fim sănătoşi şi să ducem la capăt această lucrare pe care Înaltpreasfinţitul Calinic a binecuvântat-o şi susţinut-o în fiecare zi.”

Prin punerea pietrei de temelie şi binecuvântarea locului a fost pus început bun unui demers menit să vină în sprijinul celor aflaţi în nevoie. Proiectul îşi propune să vină în întâmpinarea bătrânilor părăsiţi sau a celor aflaţi în nevoie, pentru a simţi bucuria darului vieţii, atât prin îngrijirea sufletului, cât şi prin alinarea suferinţelor trupeşti. Din acest motiv, Biserica se implică neîncetat în susţinerea celor încercaţi din punct de vedere social, cât şi medical, contribuind la atingerea acestui deziderat prin asigurarea unor servicii permanente de asistenţă socială, medicală şi spirituală.

IRINA URSACHI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI