Prefectul a dispus măsuri urgente în urma discuţiilor cu protestatarii

> Alexandru Moldovan a arătat că rămâne deschis pentru dialog cu manifestanţii

Prefectul de Suceava, Alexandru Moldovan, a mers şi luni în zona punctului vamal din Siret pentru a discuta cu protestatarii şi i-a invitat pe reprezentanţii lor la o discuţie la Prefectura Suceava. Dar nu a venit nimeni…

Cu toate acestea, prefectul a dispus măsuri în urma discuţiilor pe care le-a purtat în cursul zilei de duminică cu manifestanţii.

Prefectul Alexandru Moldovan a spus că luni, la ora 14:00, a fost prezent la sediul Prefecturii Suceava, avându-i alături pe reprezentanţii DSVSA, Direcţiei pentru Agricultură, APIA, ARR şi ISCTR, pentru a se întâlni şi a discuta, aşa cum s-a convenit de comun acord, cu reprezentanţii fermierilor şi transportatorilor. Însă demersul nu s-a concretizat.

„Din motive pe care nu le cunosc, la fel ca şi sâmbătă seara, reprezentanţii protestatarilor nu s-au prezentat la discuţii” a arătat prefectul.

Alexandru Moldovan a decis însă o serie de acţiuni pornind de la problemele punctuale care i-au fost aduse la cunoştinţă în cadrul discuţiilor pe care le-a purtat cu protestatarii în Vama Siret.

Astfel, având în vedere sesizările protestatarilor cu privire la practici neconcurenţiale şi punerea în vânzare a produselor alimentare neconforme sau contrafăcute, a solicitat DSVSA ca, împreună cu structura specializată din cadrul IPJ Suceava, să efectueze controale în toate pieţele agroalimentare de pe raza judeţului.

Totodată, luând în considerare aspectele discutate cu reprezentanţii fermierilor, împreună cu directorul DSVSA Mihai Voloşeniuc, va efectua demersurile necesare pentru dotarea laboratorului Direcţiei Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) cu echipamente şi cu resursa umană necesare, astfel încât să se poată realiza pe plan local, operativ, analizele de conformitate ale produselor care intră în ţară sau sunt comercializate pe raza judeţului.

Mai mult, prefectul Moldovan a solicitat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale să efectueze o analiză a competenţelor instituţiilor aflate sub coordonare, întrucât în acest moment fermierii sunt controlaţi de reprezentanţii a 4-5 instituţii simultan.

„În calitate de prefect, după consultarea instituţiilor deconcentrate de la nivelul judeţului, susţin măsura debirocratizării activităţilor de control prin reducerea la un număr de două a instituţiilor de control, după modelul altor state din Uniunea Europeană, fără ca această activitate să fie diluată” a declarat Alexandru Moldovan.

Prefectul a mai solicitat în regim de urgenţă către conducerea APIA Suceava o situaţie a plăţilor subvenţiilor pe anul 2023, planificate şi efectiv date în plată pentru fermierii şi crescătorii de animale din judeţ.

Moldovan a menţionat că a solicitat Inspectoratului de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR) – Inspectoratul Teritorial Suceava o situaţie statistică a numărului de controale efectuate pe parcursul anului 2023, a numărului şi cuantumului sancţiunilor aplicate şi efectiv încasate.

„Din discuţiile pe care le-am purtat cu reprezentantul Autorităţii Rutiere Române – Agenţia Suceava a reieşit că tariful de licenţiere pentru transporatori nu s-a modificat din anul 2009 şi nu se înregistrează sincope, probleme deosebite în activitatea cu publicul a instituţiei” a mai informat Moldovan.

Prefectul a reiterat că rămâne în continuare deschis la dialog şi a făcut un apel către reprezentanţii fermierilor şi ai transportatorilor din toate grupurile să îi aducă la cunoştinţă – prin dialog direct sau prin corespondenţă prin e-mail – problemele punctuale, locale, cu care se confruntă şi în a căror rezolvare se poate implica instituţional. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI