Preşedintele Gheorghe Flutur a anunţat pentru 2024...

Cel mai mare buget din istoria Consiliului Judeţean

> „Linia de forţă” o constituie dezvoltarea, cu 61% din total, reprezentând o creştere de 111 de milioane lei, respectiv una de 21% în comparaţie cu anul 2023 > Drumurile judeţene sunt creditate cu 87 de milioane de euro, proiectele europene cu 67 de milioane euro, asistenţa socială urmând a beneficia de 33 milioane euro

Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, a informat că, în urma consultărilor cu instituţiile subordonate executivului, proiectul de venituri şi cheltuieli pentru anul 2024 a fost finalizat.

Potrivit şefului CJ, faţă de anul trecut, acesta are o creştere de 4%, bugetul de 1,019 de miliarde lei, echivalentul a 205 de milioane de euro, fiind „cel mai mare din istoria Consiliului Judeţean”.

„Linia de forţă” a bugetului din acest an o constituie cu alocarea de 125 milioane euro la capitolul dezvoltare, însemnând 61% din total, cu un spor de 111 de milioane de lei, respectiv unul de 21% faţă de anul 2023. La acest capitol, ponderea de 43%, o reprezintă suma prevăzută pentru lucrări la drumurile judeţene, adică 87 de milioane de euro, în timp ce pentru susţinerea proiectelor europene se alocă 67 de milioane euro (33%).

Conform şefului executivului judeţean, şi în acest an, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava va beneficia de o considerabilă susţinere financiară. Astfel, 10 milioane de euro sunt prevăzute pentru finalizarea lucrărilor la clădirea secţiei de oncologie, „vechiul pavilion urmând a fi transformat pentru o nouă procedură de tratament, bazată pe izotopi”. În plan sunt extinderea Unităţii de Primire a Urgenţelor (UPU) şi înfiinţarea unei săli de operaţii „care va permite intervenţia echipelor chirurgicale complexe, pentru tratarea cazurilor de politraumatisme severe”. Propusă este, de asemenea, extinderea secţiei ATI, inclusiv cu paturi pentru arşi.

În dreptul Aeroportului internaţional „Ştefan cel Mare” sunt prinse fonduri pentru organizarea de fluxuri adaptate cerinţelor Schengen, cât şi în vederea extinderii parcării cu încă 200 de locuri. Totodată, la unitatea aeroportuară se va întocmi documentaţia pentru construirea terminalului T3, destinată pasagerilor, dar şi a unui terminal cargo.

O sumă de 2,5 milioane de euro se va aloca pentru realizarea punctului de operare aeromedicală de la Câmpulung Moldovenesc, care va fi deservit de un elicopter SMURD capabil a interveni 24 din 24 ore, în întregul judeţ Suceava.

În acest an, ample lucrări vor avea loc la Cetatea de Scaun a Sucevei, asistenţa socială beneficiind de 33 milioane euro (16%), „prin care se asigură integral funcţionarea, dar şi o serie de investiţii, inclusiv în clădiri”.

Gheorghe Flutur a mai subliniat că, în cazul lucrărilor la drumurile judeţene, fondurile sunt „destinate deschiderii judeţului către vecini”, ceea „ce va contribui la dezvoltarea turismului”. Este vorba de drumul de la Mălini, cu acces către Poiana Largului, de traseul Vatra Dornei – Panaci – Bilbor, cât şi despre dezvoltarea altor rute turistice, cum ar fi drumul Slătioara – Câmpulung Moldovenesc.

Nu în cele din urmă, bugetat este şi noul drum către Aeroportul „Ştefan cel Mare”, cel de acces prin Burdujeni.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI