Potrivit ministrului Florin Barbu:

Formele asociative nu-şi asumă acest protest

> Vom avea o discuţie pentru clarificarea aspectelor legate de agricultură, a transmis ministrul Agriculturii

Formele asociative nu îşi asumă protestul spontan al transportatorilor la care s-au alăturat şi fermieri, a declarat, miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Agriculturii, Florin Barbu, care a subliniat că până în acea zi nu primise vreo revendicare din partea acestora.

„Legat de protestul spontan al transportatorilor la care s-au alăturat şi o parte dintre fermieri, din discuţiile pe care le-am avut cu formele asociative, nu-şi asumă acest protest. Mai mult de atât, discuţiile au legătură cu RCA şi asimilarea categoriei B cu Tr 1 pentru circulaţia tractoarelor pe drumurile publice, lucruri care nu sunt la Ministerul Agriculturii, dar de fiecare dată m-am implicat şi ministerul s-a implicat pentru a rezolva aceste probleme. Suntem în discuţii cu Ministerul Transporturilor şi Ministerul de Interne pentru a rezolva partea de permise şi partea de RCA” a subliniat Barbu.

Ministrul a transmis că aşteaptă revendicările formelor asociative, urmând ca săptămâna viitoare să aibă o discuţie aplicată cu liderii acestora la minister.

„În privinţa subvenţiilor din agricultură, acestea nu au scăzut. Partea de acciză la motorină va fi suportată de către Guvernul României prin Ministerul Agriculturii. În momentul de faţă aşteptăm revendicările formelor asociative care deţin aproape 9 milioane de hectare şi săptămâna viitoare, bineînţeles, împreună cu echipa tehnică, vom avea o discuţie aplicată cu reprezentanţii acestor forme asociative pentru a clarifica aspectele legate de agricultură în anul 2024” a adăugat el.

Şeful MADR susţinea că acest „protest spontan” este confiscat de un partid politic, care în ultimii trei ani nu a emis niciun act normativ pentru fermieri şi pentru agricultura românească, în Parlamentul României.

Barbu a adăugat că „uşile ministerului sunt deschise pentru oricine”, în cazul în care fermierii care protestează ar ajunge la Bucureşti şi vor dori să vorbească cu reprezentanţii MADR.

„Ministrul Agriculturii va sta de vorbă cu formele asociative săptămâna viitoare. Aşteptăm revendicările până vineri. Dar dacă vin astăzi fermierii, normal că-i primim şi stăm de vorbă. Uşile sunt deschise pentru oricine” a adăugat Florin Barbu.

Potrivit unei informări transmise de MADR, Florin Barbu i-a invitat, luni, 15 ianuarie 2024, la sediul instituţiei, pe reprezentanţii tuturor asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi ai retailerilor, pentru a discuta despre măsurile de sprijin şi a oferi soluţii de finanţare pentru toate situaţiile pe care le întâmpină în acest an agricol.

Pentru o mai bună organizare şi coordonare, mediul asociativ a fost rugat să transmită lista de revendicări până vineri, 12 ianuarie 2024, la Cabinetul ministrului.

Conform AGERPRES, reprezentanţii unor organizaţii agricole reprezentative au anunţat că nu au nicio o legătură cu protestul spontan anunţat în mediul online, de fermieri din mai multe zone ale ţării, însă confirmaseră participarea la protest a unor fermieri din organizaţiile lor.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI