Transportatorii şi agricultorii se pregătesc să protesteze împotriva măsurilor guvernului, cu revendicări clare vizând schimbări legislative

Mai mulţi transportatori şi agricultori din întreaga ţară se mobilizează în vederea organizării, miercuri, 10 ianuarie a.c., începând cu ora 10:00, „un protest masiv împotriva măsurilor guvernamentale”.

Aflăm că protestele nu sunt organizate de asociaţiile profesionale, iar transportatorii şi fermierii se consultă şi stabilesc strategii pe grupuri create în acest scop.

Transportatorii au anunţat că vor avea loc manifestări pe drumurile din apropierea oraşelor Bucureşti, Bacău, Suceava, Oradea, Sibiu, Alba, Arad şi Timişoara, unde vor circula cu viteză redusă de 5-10 km/h.

Creşterea necontrolată a tarifelor la RCA, proasta gestiune a ASF a sistemului de asigurări RCA, timpii extrem de lungi de aşteptare în frontiere, care aduc zilnic pierderi de câteva sute de euro/camion transportatorilor români (şi care nu sunt influenţaţi doar de neaderarea la Schengen, ci şi de controlul greoi al autorităţilor române în frontiere şi mai ales al CNAIR), nereguli privind acurateţea cântăririlor din frontiere, scumpirea vinietei din următorii ani şi valoarea mare a accizei la motorină, care nu se poate recupera, ca în alte ţări, sunt doar câteva din nemulţumirile din lista lungă pe care transportatorii le au de reproşat Guvernului României.

Introducerea, de la 1 ianuarie, a obligaţiei echipării camioanelor cu sisteme de geolocalizare conectate la sistemul Ministerului Finanţelor, pentru a controla traseul mărfurilor şi a uşura, astfel, controlul ANAF asupra taxării mărfurilor care intră pe teritoriul României, au încins şi mai tare spiritele, cu atât mai mult cu cât autorităţile fiscale nu au făcut nimic pentru a pregăti aplicarea acestei legi, ci au impus mai întâi obligaţia şi apoi încep să se gândească dacă şi cum s-ar putea aplica. Însă transportatorii oneşti, singurii care vor suporta, până la urmă, rigorile legii, au început deja să se frământe cum să facă să respecte legea.

La protestul transportatorilor s-au alăturat şi fermierii, care au ca principale revendicări:

> Echivalarea categoriei B cu TR şi a categoriei B1 cu TR1: Transportatorii şi agricultorii cer o reevaluare a reglementărilor care echivalează categoriile de permise auto cu cele pentru transport rutier. Ei susţin că această măsură este inechitabilă şi afectează negativ activităţile lor.

> Înmatriculare vs. înregistrare la primărie: Protagoniştii protestului consideră că obligativitatea înmatriculării vehiculelor la primărie cu cartea de identitate este o măsură abuzivă, în timp ce susţin că înregistrarea cu factura de provenienţă ar fi o alternativă mai eficientă şi mai convenabilă.

> Inspecţia tehnică periodică: Participanţii la protest critică obligativitatea inspecţiei tehnice periodice, pe care o consideră o formă de „jaf naţional” în lipsa unor proceduri clare şi faptice de verificare.

> Lipsa subvenţiilor şi ineficienţa sistemului informatic: Protestatarii acuză guvernul de lipsa subvenţiilor şi de diverse tertipuri administrative, controlate fie de incompetenţă, fie de nefuncţionalitatea sistemului informatic.

> Încasarea imediată a subvenţiilor: Agricultorii solicită ca subvenţiile să fie plătite imediat după depunerea cererii, fără amânare sau proceduri care să implice plăţi de dobânzi.

> Legea forţei majore neimplementată: Agricultorii afectaţi de condiţii meteorologice extreme cer implementarea legii forţei majore pentru a primi sprijin financiar în faţa unor situaţii dificile.

> Protejarea agricultorilor români împotriva investitorilor străini: Revendicări sunt formulate şi în ceea ce priveşte un cadru legislativ care să protejeze fermierii români împotriva investitorilor străini care beneficiază de condiţii avantajoase de creditare.

> Înţelegerile băncilor cu BNR: Transportatorii şi agricultorii denunţă înţelegerile dintre bănci şi Banca Naţională pentru lipsa creditării şi condiţiile restrictive impuse.

> Modificarea regulilor în timpul jocului: Protestatarii susţin că schimbările frecvente ale legislaţiei creează incertitudine şi afectează negativ planurile de afaceri.

> Lipsa Legii agendei şi a Legii prevenţiei: Protestul include revendicări pentru o lege a agendei şi o lege a prevenţiei, pentru a oferi claritate şi responsabilitate în relaţiile contractuale şi pentru a preveni situaţiile conflictuale.

> Lipsa responsabilităţii angajaţilor instituţiilor statului: Agricultorii denunţă lipsa de responsabilitate a angajaţilor din instituţiile statului, aducând în discuţie cazurile de corupţie şi incompetenţă în cadrul unor instituţii cheie. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI