USV, partener în organizarea Taberei Naţionale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”

Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava a fost partener în organizarea celei de-a X-a ediţii a Taberei Naţionale de Fizică, Astronomie şi Astrofizică, coordonată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava şi Societatea Ştiinţifică „Cygnus”, cu implicarea Liceului Teoretic „Ion Luca” din Vatra Dornei, Colegiului Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc, Şcolii Gimnaziale „George Voevidca” din Câmpulung Moldovenesc şi Şcolii Gimnaziale nr. 2 din Vatra Dornei. Această ediţie a taberei a avut loc la Vatra Dornei, în perioada 3-7 ianuarie a.c., iar la buna desfăşurare a evenimentului a contribuit şi Primăria Municipiului Vatra Dornei.

La finalul taberei, elevii au participat la două concursuri: Concursul Naţional de Fizică „Marin Dacian Bica” şi Concursul Naţional de Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, parte din Calendarul naţional al competiţiilor şcolare ale Ministerului Educaţiei.

Tabăra şi concursurile şcolare au avut două secţiuni: una de fizică, la care au participat elevii din clasele VI-XII, şi una de astronomie şi astrofizică, la care au participat elevi din clasele I-XII. Totodată, tabăra a inclus sesiuni de pregătire pe clase (fizică) şi pe ateliere, la astronomie şi astrofizică: astroclub prejuniori (clasele I-IV), astroclub juniori (cl. V-VIII), astroclub seniori (cl. IX-XII), prejuniori (cl. I-IV), juniori J1 (cl. V-VI), juniori J2 începători (cl. VII-VIII), juniori J2 avansaţi (cl. VII-VIII), seniori S1 începători (cl. IX-X), seniori S1 avansaţi (cl. IX-X), seniori S2 începători (cl. XI-XII), seniori S2 avansaţi (cl. XI-XII). Atelierele au fost coordonate de cadre didactice şi de mentori, foşti sau actuali olimpici internaţionali.

„Au participat 240 de elevi şi 40 de cadre didactice din 21 de judeţe ale ţării. Alături de ei, au participat trei olimpici internaţionali, care au avut calitatea de mentori/lectori pentru elevii din tabără. Mentorii au îndrumat elevii la observaţii astronomice cu telescoape şi au fost evaluatori la probele din cadrul acestor concursuri şcolare” a precizat inspector general adjunct, prof. dr. Petru Crăciun, organizator principal al manifestării.

Cei trei mentori au fost: > Andreea Boldureanu, clasa a X-a, de la Colegiul Naţional Iaşi, medaliată cu aur la prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru Juniori, România, 2022; > Mendel-Emanuel Mendelsohn, elev în clasa a XI-a la Liceul Internaţional de Informatică Bucureşti, medaliat cu argint la Olimpiada Internaţională de Astronomie (China, 2023) şi la Olimpiada Internaţională de Astronomie şi Astrofizică (Polonia, 2023), la care se adaugă medalii obţinute în anii trecuţi la olimpiadele naţionale şi internaţionale de fizică, astronomie şi astrofizică; > David Palaghianu, clasa a X-a, de la Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare” din Suceava, medaliat cu aur la prima ediţie a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru Juniori, România, 2022, medaliat cu argint la ediţia a II-a a Olimpiadei Internaţionale de Astronomie şi Ştiinţele Spaţiului pentru Juniori, desfăşurată în Volos, Grecia, în anul 2023, şi finalist la Olimpiada Internaţională de Astronomie din China, 2023. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI