În condiţiile unei supraaglomerări „alarmante” generate şi de multe prezentări care nu sunt urgenţe

Timpii de aşteptare în UPU Suceava sunt, în continuare, foarte mari

În cursul sărbătorilor de iarnă, Unitatea de Primire a Urgenţelor (UPU) din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Suceava a înregistrat „o supraaglomerare alarmantă”, cu un număr zilnic între 300 şi 350 de prezentări.

SCJU Suceava arată că, în primele 8 zile ale noului an, s-au consemnat 2.136 de pacienţi consultaţi, dintre care doar 544 au necesitat internare. Celelalte cazuri au fost fie direcţionate către centrele de permanenţă, fie temporizate până la redeschiderea cabinetelor medicilor de familie sau a ambulatoriilor.

Aflăm că mai mulţi factori au contribuit la această „situaţie tensionată”:

> Deficitul de medici urgentişti: problemă existentă în toate spitalele judeţene, inclusiv la nivelul SCJU Suceava;

> Plecarea în concediu a medicilor: anumite spitale municipale şi orăşeneşti au permis plecarea în concediu a întregului personal de pe anumite secţii, determinând închiderea acestora şi redirecţionarea pacienţilor către spitalul judeţean;

> Neutilizarea altor servicii de urgenţă: pacienţii nu au apelat la alte servicii de urgenţă, cum ar fi consultaţiile la domiciliu efectuate de Serviciul de Ambulanţă Judeţean (SAJ) sau centrele de permanenţă;

> Prelungirea concediilor medicilor de familie şi a celor din ambulatoriu.

Statistica prezentărilor pe coduri de culoare în perioada 1-8 ianuarie 2024 era, ieri, următoarea: cod roşu: 4 pacienţi; cod galben: 87 pacienţi; cod verde: 1.651 pacienţi; cod albastru: 214 pacienţi; cod alb: 180 pacienţi.

Numeroşi pacienţi (1.408) s-au deplasat la UPU Suceava cu mijloace proprii.

În acest context, conducerea SCJU Suceava spune că face tot posibilul pentru a oferi îngrijiri adecvate tuturor pacienţilor, cu toate că se confruntă cu timpi de aşteptare mai mari.

„Sperăm ca reluarea activităţii de către medicii de familie şi ambulatorii să conducă la scăderea numărului de prezentări pentru non-urgenţe” a arătat ieri conducerea SCJU Suceava. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI