Greta Gerwig, preşedinta juriului celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes

După un an-record în 2023, datorită succesului cu filmul Barbie, regizoarea, scenarista şi actriţa americană Greta Gerwig va prezida juriul celei de-a 77-a ediţii a Festivalului de Film de la Cannes, ce va avea loc între 14 şi 25 mai 2024. Este cel mai important festival de film al lumii.

„Eroină a timpurilor noastre moderne, Greta Gerwig zguduie status quo-ul dintre o industrie cinematografică extrem de sistematizată şi o epocă care cere o mai mare expansiune”, se vede în comunicatul oficial al festivalului.

„Şi este, de asemenea, o iubitoare de cinema”, îşi continuă reprezentanţii Festivalului de la Cannes motivaţia. Iar regizoarea şi actriţa transmite, la rândul ei – „Iubesc profund filmele. Îmi place să le fac, îmi place să mă duc să le văd, îmi place să vorbesc despre ele ore întregi. Ca cinefil, Cannes a fost întotdeauna pentru mine apogeul a ceea ce poate reprezenta limbajul universal al filmului. Să mă pun într-o stare de vulnerabilitate, să stau într-o cameră întunecată plină de străini pentru a viziona un film nou, este ceea ce prefer. Sunt copleşită, entuziasmată şi accept plină de smerenie să devin preşedinta juriului Festivalului de Film de la Cannes. Abia aştept să descopăr ce călătorii ne aşteaptă”…

Festivalul continuă – în comunicatul transmis presei – portretul elogios: „În mai puţin de cincisprezece ani, Greta Gerwig şi-a lăsat amprenta asupra cinematografiei americane şi internaţionale. Originară din Sacramento, California, şi newyorkeză prin adopţie, femeia care a visat să fie dramaturg a urmat un drum singular, pe cât de coerent, pe atât de riscant”, se vede pe pagina oficială a Cannes Film Festival. „Cândva muza cinematografiei independente americane, aflată acum în fruntea box-office-ului mondial, Greta Gerwig a reuşit să realizeze juxtapuneri care se presupuneau ireconciliabile: ea livrează blockbustere de autor, aduce arta şi industria laolaltă, pune în discuţie probleme contemporane cu fineţe şi complexitate şi îşi afirmă ambiţiile artistice exigente în cadrul unui sistem economic în care investeşte pentru a dispune mai bine de el. Fie că joacă, scrie sau regizează, realizările sale artistice abordează teme recurente precum frământările familiale, trecerea la vârsta adultă, teama de declin social şi naşterea unei vocaţii artistice, prin intermediul unor personaje libere, uneori fragile şi marginale, dar hotărâte.

Încă de la începuturile sale ca actriţă, Greta Gerwig a lucrat şi ca scenaristă, colaborând la numeroase proiecte. Ea a colaborat la scenariile Hannah Takes the Stairs (2007) şi Nights and Weekends (2008), pe care le-a şi coregizat, apoi Frances Ha (2012), Mistress America (2015) şi, bineînţeles, Barbie, pe care l-a scris alături de Noah Baumbach, partenerul ei de scenariu.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI