Inspector vamal din Siret, trimis în judecată

> El ar fi atestat că un transport de tutun de narghilea ar fi ieşit din ţară prin PTF Siret, deşi marfa nu a părăsit spaţiul comunitar

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Suceava au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a lui O.C., inspector vamal superior în cadrul Direcţiei Vamale Iaşi – Biroul Vamal Siret, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de folosirea sau prezentarea de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept sau reţinerea pe nedrept de fonduri europene.

Potrivit rechizitoriului întocmit de DNA Suceava, procurorii anticorupţie arată că în data de 26.08.2017, inculpatul O.C., în calitate de inspector vamal superior în cadrul Biroului Vamal Siret, ar fi folosit documente false pentru a confirma (atât în sistemul informatic vamal, cât şi pe suport de hârtie) ieşirea din România (şi, implicit, din spaţiul vamal comun) a unui transport de tutun prelucrat (de narghilea/tutun pipă apă), cu consecinţa diminuării ilegale a resurselor/veniturilor ce trebuiau virate bugetului general al Uniunii Europene, reprezentate de taxe vamale în valoare totală de 37.839,47 lei.

O.C. ar fi atestat şi prezentat în Registrele vamale de evidentă a mărfurilor la ieşire (Registre export), în mod nereal, că produsele din tutun aferente acestui tranzit s-ar fi prezentat în Vama Siret şi că tranzitul respectă procedurile vamale legale, şi apoi, pe baza acestor constatări nereale, ar fi procedat la eliberarea din starea de tranzit vamal a mărfurilor declarate în tranzit, în condiţiile în care, în realitate, mărfurile în cauză nu ar fi părăsit niciodată spaţiul comunitar, iar mijlocul de transport prezentat în Vama Siret ar fi conţinut alte mărfuri.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii asupra bunurilor imobile şi mobile ce aparţin inculpatului.

Totodată, Autoritatea Vamală Română – Direcţia Regională Vamală Iaşi s-a constituit parte civilă în procesul penal cu suma menţionată anterior. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI