Cel dintâi stareţ al Mănăstirii Voroneţ a fost sărbătorit astăzi în cea mai cunoscută ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare

Cel care este numit mare dascăl al pustiei şi povăţuitor al călugărilor, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul, a fost cinstit cu multă bucurie astăzi, 18 decembrie 2023, la Mănăstirea Voroneţ. Hramul paraclisului aşezământului monahal, care îl are ca ocrotitor pe sfetnicul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, a fost prăznuit prin binecuvântare arhierească. În mijlocul obştii monahale şi al credincioşilor s-a aflat Preasfinţitului Părinte Benedict Bistriţeanul, Episcop-Vicar al al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului şi Clujului.

După primirea cu pâine şi sare, potrivit obiceiului, ierarhul s-a închinat la mormântul Sfântului Cuvios Daniil din biserica mare a mănăstirii, aflată sub ocrotirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe. Preasfinţia Sa a săvârşit apoi Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie în paraclisul mănăstirii, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, din care au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial Suceava, între care arhim. Dosoftei Dijmărescu, exarh cultural, precum şi slujitori ai sfintelor altare de la biserici şi mănăstiri din împrejurimi, şi pr. Aurel Goraş, protoiereu al Protopopiatului Câmpulung Moldovenesc.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul a rostit un cuvânt de învăţătură în cadrul căruia a subliniat virtuţile cu care s-a împodobit cuviosul care s-a nevoit sub Piatra Şoimului, aducând în atenţie fragmente din cântările închinate acestuia în imnografie. Ierarhul i-a îndemnat pe cei prezenţi să urmeze exemplul Sfântului Cuvios, primul stareţ al Voroneţului, evocând personalitatea duhovnicească a ctitorului spiritual al acestui aşezământ.

„Sfântul Daniil Sihastrul este părinte prin excelenţă. Părinte prin excelenţă înseamnă să te exersezi mai întâi în relaţia cu Dumnezeu, ca să poţi să descoperi voia lui Dumnezeu pentru situaţii şi pentru persoane, la modul şi la timpul concret. Apoi, această întărire, această întemeiere în relaţia cu Dumnezeu se exprimă pe orizontală faţă de ceilalţi. Căutăm mai întâi dragostea lui Dumnezeu şi apoi dragostea de ceilalţi. Şi am arătat că această dragoste, mai ales pentru noi, se face prin silire, se descoperă prin silire. Calea dragostei, la nivelul nostru, se întâmplă prin silirea firii noastre prin fuga de patimile cele ale trupului, apoi prin răbdare, tot ceea ce presupune suferinţă, necazuri, dar şi în a realiza ceva; şi apoi am zis prin statornicie, considerând că lucrurile bune se câştigă doar aşa, în decursul timpului. Este o lecţie la zi, este icoana pe care ne-o descoperă Sfântul Daniil Sihastrul astăzi la Mănăstirea Voroneţ, când ne bucurăm de sărbătoarea sa într-un mod solemn, având mormântul său aici, având binecuvântarea peste sfânta mănăstire aceasta.”

Alături de obştea mănăstirii, la eveniment au fost prezenţi credincioşi, monahi şi monahii, stareţe ale mănăstirilor bucovinene. Nu au lipsit invitaţii speciali din Ucraina, între care o amintim pe doamna Irina Loredana Stănculescu, Consulul General al României la Cernăuţi, şi pe scriitoarea Maria Toacă.

Răspunsurile liturgice au fost date de corul mănăstirii, care la momentul Chinonicului a interpretat colinde tradiţionale româneşti.

La final, stavrofora Gabriela Platon, stareţa Mănăstirii Voroneţ, a adus mulţumiri tuturor celor care au luat parte la această sărbătoare deosebit de importantă pentru obştea monahală, chiriarhului locului, arhiereului oaspete, soborului slujitor, invitaţiilor speciali, precum şi tuturor celor prezenţi.

Întrucât „au urmat exemplul Sfântului Cuvios Daniil Sihastrul, iubitor de Dumnezeu şi semeni, aspru nevoitor şi înţelept povăţuitor, iubitor de rugăciune şi de isihie, care a întărit viaţa duhovnicească din Bucovina şi a format duhovniceşte mulţi călugări şi credincioşi”, o parte dintre susţinătorii şi sprijinitorii Mănăstirii Voroneţ, cadre militare, asistenţi medicali, dar şi jurnalişti au primit, din partea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, Ordinul „Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul”. Distincţia a fost înmânată de Preasfinţitul Părinte Benedict Bistriţeanul, textul gramatei fiind citit de arhim. Dosoftei Dijmărescu.

În semn de preţuire pentru întreaga activitate desfăşurată, generalul de brigadă în rezervă Ion Burlui a acordat maicii stareţe Gabriela Platon medalia de onoare a Asociaţiei Naţionale Cultul Eroilor „Regina Maria”, filiala Suceava.

A urmat săvârşirea slujbei Parastasului pentru ctitorii sfântului locaş şi pentru stavrofora Irina Pântescu, la mormântul maicii stareţe trecute la Domnul la data de 7 martie 2021, aflat sub streaşina paraclisului Mănăstirii Voroneţ. În ultimii 30 de ani, măicuţa Irina Pântescu a contribuit la formarea şi îndrumarea obştii Mănăstirii Voroneţ, prin demersurile sale reuşindu-se totodată restaurarea şi consolidarea bisericii aşezământului monahal, dar şi includerea acestuia pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO.

Una dintre cele mai importante ctitorii ale Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, biserica Mănăstirii Voroneţ a fost ridicată în anul 1488, în numai 3 luni şi trei săptămâni, Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul fi-ind aşezat stareţ al mănăstirii de însuşi domnul Moldovei.

Ziua de prăznuire a ctitorului duhovnicesc al mănăstirilor zidite de Voievodul Ştefan cel Mare şi Sfânt, 18 decembrie, a fost rânduită de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în luna iunie a anului 1992, când Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul a fost canonizat oficial, după ce secole la rând evlavia populară l-a socotit în rândul sfinţilor.

IRINA URSACHI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI