Misiuniea UE „100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”

Primarul Sucevei a semnat Declaraţia privind cooperarea pentru sprijinirea celor trei oraşe româneşti selectate

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a participat, la un eveniment desfăşurat la Cluj-Napoca unde a fost lansat oficial Hub-ul Naţional M100 ce a marcat un moment important în eforturile României de a deveni lider în implementarea misiunii UE „100 de oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

Astfel, Cluj-Napoca devine centrul determinat al neutralităţii climatice, având un rol cheie în promovarea acestei iniţiative la nivel naţional.

Reprezentanţii Comisiei Europene, autorităţilor naţionale şi regionale, mediului academic, ONG-uri şi comunităţilor urbane din România şi din Europa s-au adunat la Cluj-Napoca pentru a discuta progresele înregistrate în implementarea la nivel naţional a misiunii UE „100 oraşe inteligente şi neutre din punct de vedere climatic până în 2030”.

În cadrul evenimentului, s-a semnat o Declaraţie comună privind cooperarea pentru sprijinirea celor trei oraşe româneşti selectate în cadrul Misiunii UE: Cluj-Napoca, Suceava şi Bucureşti sector 2. Aceasta vizează implementarea Planurilor de Acţiune Climatică aprobate de Comisia Europeană şi lansarea unei Misiuni în oglindă pentru susţinerea a încă 10 oraşe din România în drumul lor către neutralitate climatică.

Potrivit primarului Emil Boc, hub-ul naţional M100 va juca un rol crucial în facilitarea accesului la surse de finanţare din fondurile europene destinate acţiunilor de combatere a schimbărilor climatice şi accelerării eforturilor de limitare a încălzirii globale. Acesta are două obiective majore: sprijinirea celor trei oraşe din România în implementarea proiectelor de tranziţie verde şi lansarea unei Misiuni în oglindă pentru a susţine alte 10 oraşe din ţară în atingerea neutralităţii climatice până în 2035.

Potrivit lui Boc, M100 nu este doar un hub de finanţare, ci şi o platformă de experimentare, facilitare şi informare, oferind expertiză şi sprijin oraşelor care se angajează să atingă obiectivele climatice până în 2030 sau 2050. Principiul „niciun oraş nu este lăsat în urmă” va sta la baza acţiunilor desfăşurate în cadrul acestui hub.

La lansarea evenimentului au participat reprezentanţi ai Comisiei Europene, Ambasadei României în Regatul Norvegiei, ai Cancelariei Primului Ministru, ai Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, ai Ministerului Energiei, ai Ministerului Cercetării, Inovării şi Digitalizării, ai Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, precum şi ai UEFISCDI, alături de reprezentanţi ai mediului academic şi ai societăţii civile. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI