Acord istoric COP28

În premieră, ţările au acceptat să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili

Un acord istoric a fost convenit în cadrul COP28 din Dubai. Guvernele din întreaga lume au acceptat pentru prima dată să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili începând din acest deceniu, potrivit Sky News.

Organismul ONU pentru schimbările climatice a publicat ieri dimineaţă textul acordului, aşa cum s-a stabilit în negocierile complicate de la Dubai. În premieră, textul le spune ţărilor să facă „tranziţia” de la combustibilii fosili, începând cu acest deceniu, înlocuind expresia „să elimine treptat”.

Este pentru prima dată în trei decenii de summit-uri ONU despre climă când naţiunile au convenit asupra unei renunţări la petrol, gaze şi cărbune, produse care reprezintă aproximativ 80% din energia globală.

Acordul cere în mod special „tranziţia de la combustibilii fosili în sistemele energetice, într-o manieră justă, ordonată şi echitabilă… pentru a atinge obiectivul zero net până în 2050, în conformitate cu ştiinţa”.

Documentul recunoaşte „nevoia de reduceri profunde, rapide şi susţinute ale emisiilor de gaze cu efect de seră” şi face apel la naţiunile să ia în serios demersul.

Secretarul general ONU, despre acordul istoric de la COP28: „Să sperăm că nu este prea târziu”

Secretarul general al ONU s-a adresat reprezentanţilor ţărilor care s-au opus eliminării combustibililor fosili în cadrul summitului pentru climă COP28 din Dubai. Să sperăm că nu este prea târziu, a spus Antonio Guterres, potrivit Sky News.

Peste 100 de ţări au cerut ca acordul COP28 să specifice eliminarea petrolului, gazului şi cărbunelui.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, s-a adresat celor care s-au opus „eliminării” combustibililor fosili spunând că mişcarea este „inevitabilă”.

„Celor care s-au opus unei trimiteri clare la eliminarea combustibililor fosili în timpul Conferinţei COP28 asupra climei, vreau să spun: Indiferent dacă vă place sau nu, eliminarea treptată a combustibililor fosili este inevitabilă. Să sperăm că nu va veni prea târziu”, a fost mesajul lui Antonio Guterres.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI