Gheorghe Flutur, la aniversarea centenarului Bibliotecii „I.G. Sbiera”: Trebuie să vorbim mai mult despre valorile Bucovinei

> Când am scris „Bucovina” cu oi pe munte, nu am scris cu chirilice. Trebuie să călcăm mai des pragul bibliotecii şi să vedem valoarea excepţională pe care o are, a spus ieri şeful administraţiei judeţene

  Preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, Gheorghe Flutur, a mulţumit, marţi, la împlinirea centenarului Bibliotecii Bucovinei, tuturor celor care au contribuit la buna activitate a acestei instituţii care are păstrate cel mai bine o multitudine de informaţii.

„Foarte zgârciţi sunt în informaţii despre istoria adevărată, reală, a Bucovinei, pentru că aşa a fost perioada comunistă, să nu-i supărăm pe unii sau pe alţii. Mie mi se pare că nici astăzi noi nu ne-am dat drumul suficient să vorbim despre Bucovina şi despre valorile ei. Când am scris cu oi pe munte «Bucovina», şi mă critică şi astăzi unii, poate că în felul lor au dreptate, dar poate-s vinovat că nu am explicat că nu eu am scris, ci au scris crescătorii de animale de la munte… Dar n-am scris cu chirilice şi mesajul acesta l-am transmis atunci. De aceea eu cred că noi, folosind această instituţie de bază, trebuie să-i călcăm mai des pragul şi să vedem valoarea excepţională pe care o are biblioteca, zestrea ei” a declarat preşedintele CJ Suceava.

Gheorghe Flutur a mai spus că mai multe clădiri şi instituţii din judeţ au împlinit centenarul, cum sunt Palatul Administrativ, Muzeul, gările Burdujeni şi Iţcani, Liceul „Ştefan cel Mare”, Liceul de Fete, Uzina de Apă, Uzina Electrică.

„Mie mi se pare că foarte puţin vorbim de astea. Fără astea, Suceava nu putea funcţiona ca entitate. Despre asta trebuie să vorbim mult mai mult. Şi unde te documentezi, decât la Bibliotecă” a spus Gheorghe Flutur.

El a arătat că, în calitate de preşedinte al CJ Suceava, trebuie să dea socoteală pentru ceea ce se face pentru Biblioteca Bucovinei şi a arătat că este în derulare un proiect de 2,5 milioane de euro pentru un hub digital unde biblioteca judeţeană are ca partenere încă 20 de biblioteci comunale şi a explicat că biblioteca se va digitaliza şi va veni în sprijinul sucevenilor plecaţi în străinătate.

„Va trebui să mergem cu biblioteca după ei şi online – e mai uşor, dar trebuie o ofensivă online. Când am citit câţi copii suceveni se nasc în Marea Britanie, m-am gândit dacă ne trebuie o ofensivă online să le spunem mai mult despre Bucovina. Sigur, ei vin şi acasă, dar aş putea spune că, după Revoluţie, zona noastră a fost campioană la migraţia forţei de muncă şi părerea mea este că şi cu biblioteca trebuie să ajungem acolo unde sunt comunităţi de români sau de bucovineni” a spus Gheorghe Flutur. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI