După ce decidenţii au ignorat semnalele transmise prin protestele spontane din ultimele 10 zile

Grevă la Direcţia Judeţeană de Statistică

Salariaţii din cadrul Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Suceava şi-au exprimat, ieri, nemulţumirea faţă de „salarizarea discriminatorie prelungită”, declanşând o grevă care a blocat activitatea pe toată durata normală a zilei de muncă, între orele 8:00 şi 16:30.

Aflăm că această acţiune a venit ca rezultat al ignorării semnalelor transmise de statisticieni către decidenţii politici în ultimii ani.

Motivaţia principală a protestului este neaplicarea Memorandumului asumat de Guvernul României în data de 13 iulie 2022, care viza soluţionarea problemelor de salarizare existente la nivelul direcţiilor regionale şi judeţene de statistică.

Salariaţii reclamă şi nemajorarea salariilor personalului DJS Suceava în comparaţie cu cele din alte instituţii publice. Ni s-a transmis că, în ultimii 5 ani, un salariat cu vechime maximă din DJS Suceava a beneficiat doar de o majorare salarială de 14 lei brut (7 lei net), în condiţiile în care rata inflaţiei a depăşit 40%.

Protestul, care a fost anunţat ca un avertisment în contextul anului electoral 2024, şi-a propus să atragă atenţia asupra importanţei INS în organizarea alegerilor, subliniind că fără aportul lor, alegerile nu pot fi organizate.

Am fost informaţi că Sindicatul INS Bucureşti îşi declară suportul total pentru protestul statisticienilor şi avertizează că, după 10 zile de protest spontan, revendicările nu au fost soluţionate. Aproximativ 900 de salariaţi din direcţiile teritoriale de statistică şi de la sediul central al INS semnaseră pentru a întrerupe activitatea pentru o zi în semn de protest faţă de nepunerea în aplicare a Memorandumului privind salarizarea în sistemul statistic.

Revendicările salariaţilor DJS Suceava includ stabilirea salariilor la nivelul administraţiei publice centrale, acordarea unei majorări de 15% pentru complexitatea muncii şi mărirea schemei de personal. Salariaţii cer şi exceptarea structurilor subordonate INS de la procesul de desfiinţare/reorganizare/fuzionare sau transfer al activităţii. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI