Muzeul Naţional al Bucovinei vrea să preia spaţiul unde funcţionează Galeria de Artă şi Societatea Scriitorilor Bucovineni ca să amenajeze o galerie de artă contemporană

Consiliul Local Suceava urmează să aprobe în şedinţa din 14 decembrie darea în folosinţă gratuită Muzeului Naţional al Bucovinei a spaţiului în care funcţionează în prezent Galeria de Artă „Ion Irimescu”, dar şi Societatea Scriitorilor Bucovineni, urmând să amenajeze acest spaţiu „în mod corespunzător” pentru o galerie de artă contemporană şi care să devină „şi un punct de atracţie”.

Spaţiul respectiv are 224,55 mp şi urmează să fie dat în folosinţă gratuită pentru 10 ani Muzeului Naţional al Bucovinei, care însă l-a cerut pentru o perioadă de 49 de ani.

Primarul Ion Lungu arată, în expunerea de motive, că Muzeul Naţional al Bucovinei a solicitat darea în folosinţă gratuită, pe o perioadă de 49 ani, a unui spaţiu cu altă destinaţie decât locuinţă, proprietate privată a municipiului Suceava, spaţiu ce este ocupat în prezent de Galeria de Artă „Ion Irimescu”, SC Monumental SRL şi Asociaţia Scriitorilor Bucovineni (Societatea Scriitorilor Bucovineni – n.red.).

„Muzeul Naţional al Bucovinei este cel mai reprezentativ operator cultural muzeal din judeţul Suceava, încercând să satisfacă o paletă cât mai largă de gusturi culturale, fiind o instituţie care doreşte să fie utilă publicului sucevean cât şi turismului din municipiul Suceava dorind o galerie de artă competitivă, care să satisfacă nevoile artiştilor suceveni, iar pe de alta, să reprezinte un nou punct de atracţie în contextul creşterii ponderii culturii în ansamblul dezvoltării turistice a Bucovinei. În acest moment, pe raza judeţului Suceava nu există nici un muzeu de artă contemporană, iar lipsa unei galerii de artă şi, implicit, a unor expoziţii de artă contemporană reprezintă un minus pentru imaginea judeţului Suceava, atât pentru creatorii locali, cât mai ales pentru elevi, publicul larg şi turişti” arată Ion Lungu.

Directorul Muzeului Naţional al Bucovinei, Emil Ursu, a apreciat că, prin crearea unei galerii de artă contemporană, imaginea de ansamblu a culturii sucevene ar avea de câştigat imediat şi, cu siguranţă, şi imaginea turistică a zonei.

„Fără artă contemporană, niciun turist nu poate aprecia gradul de deschidere a unei comunităţi, gradul de civilizaţie şi, implicit, gradul de dezvoltare culturală a unei comunităţi. În acelaşi timp, Muzeul de Istorie din Suceava ar fi degrevat de o parte a expoziţiilor de artă contemporană şi, cu siguranţă, s-ar putea pune în valoare, incontestabil mai bine, creaţia locală şi, în sens mai larg, europeană” a explicat Emil Ursu. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI