Ioan Balan este încrezător că actuala coaliţie PSD-PNL va guverna şi după alegerile parlamentare şi va realiza reforma administrativă

> Din păcate, au ajuns prin Parlament nişte fiţuici cu pretenţii de reformă administrativă, promovate demagogic de unele partide politice din opoziţie, a spus deputatul

 Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a susţinut printr-o declaraţie politică în Parlament că România are nevoie de o analiză serioasă şi de o reformă pe măsură a administraţiei publice locale, în scopul facilitării dezvoltării şi că această reformă va fi realizată de actuala coaliţie de guvernare după alegerile parlamentare din 2024.

„Viitoarea reformă trebuie să ţină seama de specificul localităţilor şi istoricul lor, de tradiţii şi obiceiuri, de activităţile economice locale şi de obiective clare de dezvoltare” a spus Balan.

Potrivit lui, atât populaţia, cât şi majoritatea partidelor politice susţin necesitatea demarării unui amplu proces de evaluare a modului în care administraţia publică poate funcţiona mai eficient, poate fi mai aproape de nevoile oamenilor şi poate aduce o creştere a calităţii vieţii în comunităţile locale.

„Din păcate, au ajuns prin Parlament nişte fiţuici cu pretenţii de reformă administrativă, promovate demagogic de unele partide politice din opoziţie, care trâmbiţează şi pe la Suceava o reformă administrativă de faţadă. Ce propuneau acele proiecte scrise cu totul neprofesionist şi doar pentru a păcăli populaţia? Autorii lor au luat harta ţării şi au împărţit-o, asemeni copiilor care se joacă adesea cu creioane colorate, fără să ţină seama că fiecare localitate care funcţionează astăzi are o istorie aparte, de sute de ani, că unele comunităţi sunt centrate pe tradiţii ancestrale şi o reformă trebuie să ţină seama de toate aceste aspecte. Aceste proiecte demagogice arată pericolul pe care îl reprezintă principalele două partide de opoziţie pentru dezvoltarea şi echilibrul României” a declarat deputatul liberal sucevean.

Ioan Balan consideră că viitoarea reformă administrativă trebuie să pornească de la obiectivul asigurării unei finanţări adecvate a administraţiilor publice locale.

„De exemplu, administraţiile publice locale din Suceava, angrenate în proiecte de dezvoltare locală, trebuie să fie încurajate şi să aibă garanţia că proiectele lor beneficiază de finanţare şi nu depind de decizii centrale discreţionare. Proiectele de dezvoltare promovate de Gheorghe Flutur şi de primarii din judeţ nu ar fi avut succes fără sutele de deplasări ale preşedintelui Flutur la Bucureşti, fără insistenţe şi negocieri pe lângă miniştri şi guverne, fără susţinerea parlamentarilor liberali. Aşadar, prin reformă şi descentralizare financiară, proiectele de dezvoltare nu trebuie să se mai lovească de niciun fel de piedici!” a subliniat Ioan Balan.

Mai mult, el arată că, la fel de important este şi faptul că, reforma administrativă a României, care va avea loc cel mai probabil după anul 2024, trebuie să ţină cont de istoria particulară a fiecărei localităţi.

Deputatul liberal a explicat că fiecare localitate din Suceava are o istorie şi o poveste de spus generaţiilor, iar reforma administrativă trebuie să contribuie la prezervarea identităţii noastre naţionale, concomitent cu îmbunătăţirea actului administrativ.

„Aşa cum actuala coaliţie de guvernare a reuşit să promoveze reforma educaţiei şi reforma pensiilor, cred că tot aşa va reuşi să ajungă la un proiect corect de reformă pentru administraţia publică din ţara noastră” a concluzionat Ioan Balan. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI