Aflată în zona Ipoteşti

Groapa temporară de gunoi a Sucevei este închisă şi „ecologizată”

> Din noiembrie 2014 şi până în iulie 2019, acolo a fost depozitat un volum de 428.204 de metri cubi de deşeuri provenite de pe raza reşedinţei de judeţ > Relocarea deşeurilor reziduale de pe spaţiul temporar de stocare de la Ipoteşti la depozitul final Moara ar fi necesitat cheltuieli de 46,90 de milioane de lei

Consiliul Local al municipiului Suceava a aprobat majorarea cu 3 milioane de lei a finanţării aferente proiectului de închidere a gropii temporare de deşeuri menajere de pe malul Sucevei, în zona Ipoteşti. Astfel, aceasta ajunge la 11,14 milioane de lei, proiectul prevăzând montarea unui sistem standard de măsurare a concentraţiei gazului metan, cât şi a unui sistem rutier pentru drumul perimetral.

Ion Lungu, primarul municipiului Suceava a declarat că proiectul – unul „foarte important” –, beneficiază de un grant norvegian, în lipsa căruia gunoiul ar fi trebuit transportat, cu costuri enorme, la depozitul ecologic de deşeuri din Moara. Până acum, din totalul de 7 obiective ale proiectului, 6 au fost realizate în totalitate, iar unul a atins nivelul de 90% faţă de prevederi. „La începutul lunii februarie, proiectul va fi finalizat în totalitate, în zona de depozitare lucrările, respectiv forajele verticale, puţurile de gaze, aerare şi de monitorizare sunt realizate în proporţie de 100%. La fel şi drenarea levigatului, stratul de susţinere, sistemul de acoperire, câmpul de testare, stratul de drenare, stratul de armare şi cel de recultivare. Încă se lucrează la captarea şi evacuarea apelor de suprafaţă, gradul de realizare fiind de 90%” a subliniat Ion Lungu, ocupantul fotoliului administrativ din Areni.

Proiectul de închidere a depozitului temporar de deşeuri de la Ipoteşti a demarat în februarie 2023, obiectivul principal constituindu-l reconversia suprafeţei degradate pe care, din noiembrie 2014 şi până în iulie 2019, a fost depozitat un volum de 428.204 de metri cubi de deşeuri provenite de pe raza reşedinţei de judeţ. Contractul de finanţare a fost semnat pe 24 noiembrie 2022, la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor. Proiectul a fost finanţat prin Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European, fiind primul proiect de mediu al Sucevei, implementat cu granturi norvegiene. La acel moment, valoarea totală a proiectului era de 8,64 de milioane de lei (inclusiv TVA), echivalentul a aproximativ 1,7 de milioane de euro, lucrările fiind făcute de asocierea dintre Diasil Service Suceava şi Ritmic Com Suceava. Din cauza costurilor mari de transportare a deşeurilor către depozitul ecologic de la Moara, s-a decis să se procedeze la închiderea în mediul natural, la faţa locului. Conform unei analize, relocarea deşeurilor reziduale de la spaţiul temporar de stocare de la Ipoteşti la depozitul final Moara ar fi necesitat cheltuieli de 46,90 de milioane de lei (TVA inclus). Printre multe altele, proiectul a inclus colectarea şi evacuarea apei de suprafaţă, a gazului şi levigatului; amenajarea peisagistică şi împrejmuirea cu gard; realizarea unui strat de etanşare cu geocompozit şi amenajarea unui strat din pământ vegetal.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI