Volodimir Zelenski îi asigură pe concetăţenii săi de victorie, într-un moment în care ajutorul SUA este în suspans

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski le-a spus ieri concetăţenilor săi că Ucraina va învinge Rusia şi va obţine o pace corectă, „în pofida tuturor vicisitudinilor”, în condiţiile în care viitorul ajutorului militar şi financiar vital din partea SUA este în suspans, relatează Reuters.

Zelenski a lansat acest mesaj îndrăzneţ într-un video transmis în mod neobişnuit dimineaţa devreme, în care s-a filmat mergând prin Kiev către memorialul soldaţilor căzuţi pentru ţară, cu ocazia Zilei forţelor armate ucrainene.

„A fost greu, dar am perseverat”, a spus Zelenski, pe drum către „Zidul Amintirii” din centrul Kievului. „Acum nu este uşor, dar ne mişcăm. Indiferent cât este de greu, vom ajunge acolo. La graniţele noastre, la poporul nostru. La pacea noastră. O pace corectă. O pace liberă. Împotriva tuturor vicisitudinilor”, a dat asigurări el.

Mesajul său a părut a fi un răspuns la incertitudinea care planează asupra viitorului unui important pachet de ajutor pentru Ucraina, blocat de mai multe săptămâni în Congresul SUA.

Marţi, Zelenski a anulat o intervenţie pe care urma să o aibă prin videoconferinţă în Congres pentru a obţine deblocarea ajutorului american pentru Ucraina. Casa Albă însăşi a tras semnalul de alarmă luni, avertizând că, în lipsa unui acord cu opoziţia republicană, ajutorul militar american destinat Ucrainei ar putea fi sistat în săptămânile următoare. Preşedintele democrat Joe Biden a cerut pe 20 octombrie cuplarea unui nou ajutor pentru Ucraina, de peste 61 de miliarde de dolari, cu unul pentru Israel, de circa 14 miliarde de dolari, sperând că includerea acestora într-un pachet comun este soluţia pentru a neutraliza reticenţele unor congresmeni republicani faţă de continuarea ajutorului pentru Ucraina, ceea ce a condus însă la blocarea întregului pachet.

Kievul se bizuie în foarte mare măsură pe asistenţă din partea aliaţilor occidentali în faţa forţelor armate mult mai mari ale Rusiei, cu care este angajat în cel mai mare război purtat pe teritoriul Europei după cel de-Al Doilea Război Mondial, intrat în a 22-a lună.

Etichete:

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI