Pomenirea părintelui Cleopa Ilie la Mănăstirea Vadu Negrilesei cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la trecerea sa la cele veşnice

Sâmbătă, 2 decembrie 2023, în liniştea pustiei, în mireasma codrilor de brad, într-o atmosferă desprinsă din tablourile unei ierni liniştite, cler şi popor în frunte cu Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor au participat la Sfânta şi dumnezeiasca Liturghie, săvârşită la Mănăstirea Vadu Negrilesei, cu prilejul împlinirii a 25 de ani de la trecerea la cele veşnice a părintelui Cleopa Ilie.

Din soborul de slujitori au făcut parte ostenitori ai Centrului Eparhial, ai Protopopiatelor, slujitori din parohii, stareţi monahi şi monahii şi mulţi credincioşi, veniţi mai de aproape sau mai de departe.

În cuvântul de folos ierarhul a evocat viaţa plină de curaj, responsabilitate şi osteneală a înaintaşilor, martiri sau cuvioşi, care au rămas fideli ţelului lor indiferent de vremurile pe care le-au traversat. Totodată, Preasfinţia Sa a accentuat lucrarea lui Dumnezeu revărsată asupra Mănăstirii Vadu Negrilesei care se înalţă în vremuri dificile ca o mărturie a evlaviei şi a generozităţii credincioşilor.

Un cuvânt de apreciere şi recunoştinţă a rostit şi părintele stareţ, arhimandritul Ştefan Guşă. Sfinţia sa a mulţumit Înaltpreasfinţitului părinte Calinic, arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor pentru toată susţinerea, îndrumarea şi binecuvântarea ridicării mănăstirii. Totodată, părintele stareţ a mulţumit credincioşilor pentru ajutorul dat şi a înnoit apelul de a sprijini în continuare lucrările de zidire, pentru ca mănăstirea să fie pregătită de sfinţire şi să primească aşa cum se cuvine momentul mult aşteptat al canonizării cuvioşilor Paisie Olaru şi Cleopa Ilie.

După Sfânta Liturghie, ierarhul dimpreună cu preoţii, diaconii şi credincioşii au mers în procesiune spre bordeiul în care s-a nevoit părintele Cleopa din apropierea mănăstirii. Aici s-a săvârşit o slujbă de pomenire la sfârşitul căreia Preasfinţitul Părinte Damaschin Dorneanul a evocat virtuţile părintelui Cleopa şi a subliniat importanţa vieţuirii duhovniceşti a asemenea marilor cuvioşi, care au făcut din părintele Cleopa un părinte duhovnicesc pe care îl pomenim cu evlavie şi care se roagă pentru noi.

În continuare părintele Aurel Goraş, protopop al protopopiatului Câmpulung Moldovenesc, a rostit un scurt cuvânt în care a mulţumit ierarhului, părintelui stareţ, preoţilor, diaconilor şi credincioşilor pentru osteneala participării la această slujbă. Sfinţia sa a amintit, totodată, etapele importante din zidirea mănăstirii şi importanţa acesteia. În acest sens, părintele protopop a adresat îndemnul de a fi ctitori ai noii mănăstiri, prin care ne putem înveşnici numele alături de al cuvioşilor Paisie şi Cleopa.

Cei care vor să devină ctitori ai aşezământului monahal închinat Pogorârii Sfântului Duh şi marilor duhovnici Paisie Olaru şi Cleopa Ilie, repere luminoase ale Ortodoxiei româneşti a secolului al XX-lea, a căror canonizare este rânduită pentru anul 2025, o pot face prin donaţii în conturile eparhiei, deschise la Banca Comercială Română.

Titular: Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, în lei: RO51 RNCB 0234 0370 1091 0014;

în euro: RO78 RNCB 0234 0370 1091 0110;

în dolari: RO30 RNCB 0234 0370 1091 0004. Contact: Arhim. Ştefan Guşă (0747791916)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI