Sondajul şi naţiunea

> Cristian VĂLIANU

…Şi a fost 1 Decembrie. Printre coroane şi discursuri oficiale, dar şi, pe alocuri, consacrata (!?) „fasole cu ciolan” – căci dacă „escu” este sufixul definitoriu în formarea numelor româneşti, era normal să se nască o Esca pentru a propune acest fel de mâncare, în urmă cu 23 de ani, drept lider de audienţă culinară cu prilejul zilei naţionale –, ştirile acestor zile au scos la iveală şi rezultatele unui sondaj de opinie, realizat de INSCOP Research la comanda News.ro. Dacă a fost „la comandă”, putem deduce că a fost şi oarece cheltuială care să răsplătească munca de culegere a datelor şi centralizare a lor, atâta vreme cât, după cum ni s-a precizat, volumul eşantionului a fost de 1.100 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative pentru populaţia neinstituţionalizată a României, cu vârsta de 18 ani şi peste.

Citind rezultatele cercetării, cu bucurie putem constata o creştere de 12 procente a sentimentului de „mândrie de a fi român”, 95% dintre români declarând că se simt mândri că sunt români (faţă de 83% în 2013), potenţial motiv de mândrie şi pentru politicienii noştri care au fost atestaţi astfel ca şi făcători de bine, căci fără ei, vezi bine, nu mai era vorba despre vreo creştere, ci dimpotrivă.

Printre alte întrebări menite să determine o mai bună cunoaştere a percepţiei majoritare vizavi de ziua naţională, una atrage cu siguranţă atenţia, căci îi cere intervievatului un răspuns la, nici mai mult, nici mai puţin, „mutarea zilei naţionale într-un anotimp mai călduros”.

Surpriză! La o aşa întrebare trăsnită, 26,4% dintre români au răspuns că ar fi de acord, într-o oarece scădere faţă de 29,6% în 2013.

Prin definiţie, ziua naţională este o zi de sărbătoare stabilită în mod oficial pentru cinstirea unui eveniment foarte important din istoria unui stat, cum ar fi, în cazul nostru, momentul în care Marea Adunare de la Alba Iulia a votat unirea Transilvaniei cu România, în 1918.

De unde până unde interesul pentru mutarea zilei naţionale în anotimpul călduros doar pentru că pe 1 decembrie e posibil să fi început iarna e greu de înţeles, dar şi mai greu de înţeles este de ce ar cheltui cineva bani pentru cercetări sociologice de acest tip…

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI