Garda Forestieră Suceava a depistat tăieri ilegale într-o pădure privată din Vatra Moldoviţei

> A fost produs un prejudiciu de peste 135.000 de lei

 Garda Forestieră Suceava a anunţat, ieri, că a depistat tăieri ilegale într-o pădure privată din comuna Vatra Moldoviţei, în urma un control extins efectuat în perioada 18-26 octombrie 2023. Ni s-a precizat că acţiunea a fost desfăşurată în fonduri forestiere aparţinând persoanelor fizice care nu au angajat servicii de pază silvică, conform legislaţiei în vigoare.

Aflăm că acţiunea Gărzii Forestiere Suceava a fost susţinută de organele de poliţie din Secţia de Poliţie Rurală nr. 14 Vama, „iar rezultatele au fost surprinzătoare”. Astfel, pe o suprafaţă de aproximativ 90 de hectare de fond forestier, au fost descoperite 111 cioate rezultate din tăieri ilegale de arbori, cu un volum total de 216,889 mc. Prejudiciul total al acestor acţiuni a fost estimat la 135.130 lei.

Garda Forestieră a constatat că proprietarii acestor fonduri forestiere nu au respectat obligaţiile legale referitoare la asigurarea serviciilor silvice prin structuri silvice autorizate. Potrivit legislaţiei, în astfel de situaţii, 50% din contravaloarea prejudiciului trebuie suportată de către proprietarii respectivelor suprafeţe. În acest caz, proprietarii pădurii vor suporta o pagubă în valoare de 39.744 lei.

De asemenea, nu a fost întocmit un amenajament silvic pentru fondul forestier deţinut, încălcând astfel prevederile legale.

Pentru aceste încălcări ale legii, proprietarii fondurilor forestiere au fost sancţionaţi contravenţional, cu amenzi în valoare totală de 3.000 lei, şi li s-au stabilit termene de intrare în legalitate. Organele de cercetare penală au fost notificate cu privire la tăierile ilegale de arbori, şi acestea vor continua investigaţia conform prevederilor legale.

„Garda Forestieră Suceava doreşte să atragă atenţia tuturor proprietarilor şi deţinătorilor de fond forestier cu privire la îndeplinirea obligaţiilor care le revin, inclusiv asigurarea serviciilor silvice pentru protejarea întregului fond forestier naţional, indiferent de forma de proprietate” ni s-a transmis. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI