Înşelăciuni de circa 100.000 de lei prin metoda „Accidentul”

> O tânără din Suceava a fost arestată. Ea „lucra” împreună cu un bărbat aflat în închisoare pentru omor deosebit de grav

 Poliţia Judeţeană Suceava a depistat autorii unor înşelăciuni prin metoda „Accidentul” care au prejudiciat cu circa 100.000 de lei persoane din Ipoteşti, Dumbrăveni şi Vadu Moldovei.

Ni se spune că deşi s-a crezut că acest mod de operare în săvârșirea unor înşelăciuni nu mai poate crea victime – după mediatizarea intensă şi activităţile de informare desfăşurate, după o perioadă de „acalmie”, – se constată o intensificare a activităţii infracţionale pe acest segment.

Aflăm că în perioada 26 – 28 octombrie a.c., poliţiştii Serviciului Investigaţii Criminale, cu sprijinul structurilor de cooperare şi al poliţiştilor din cadrul subunităţilor de poliţie au organizat o acţiune complexă pentru destructurarea unui grup infracţional care acţionat în mod coordonat, inclusiv dintr-o unitate de penitenciar, săvârşind mai multe fapte de înşelăciune prin metoda „Accidentul” în dauna unor persoane vârstnice de pe raza judeţului Suceava.

Astfel, în noaptea de 6 spre 7 octombrie o femeie din comuna Ipoteşti a fost înşelată de persoane necunoscute prin metoda „Accidentul” cu suma totală de 6.470 de euro, 46.400 lei, un lănţişor şi o pereche de cercei din aur.

În baza probatoriului administrat în cauză, a rezultat că în noaptea respectivă, în intervalul orar 22:40 – 2:40, în baza unei înţelegeri prealabile cu un bărbat încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intenţiile infracţionale ale acestuia, precum şi activitatea infracţională desfăşurată, o femeie de 20 de ani, din Suceava, s-a deplasat cu autoturismul la locuinţa persoanei vătămate, de unde a ridicat de la aceasta, suma de 5.000 de euro, 1.200 de lei şi două ceasuri. Ulterior, s-a deplasat pe raza municipiului Suceava, la o locaţie stabilită, de unde a ridicat de trei ori, la diferite intervale de timp, sume de bani şi alte bunuri, respectiv suma de 6200 de lei, un lănţişor şi o pereche de cercei din aur, suma de 33.000 de lei şi 700 de euro şi suma de 6.000 de lei 770 de euro, creând un prejudiciu de aproximativ 80.000 de lei. Femeia de 20 de ani şi bărbatul încarcerat în penitenciar au convins partea vătămată să remită sumele de bani şi bunurile, susţinând că fiica acestora ar fi fost implicată într-un accident rutier şi că este nevoie de bani pentru tratamente medicale şi alte proceduri specifice…

 În seara de 12 spre 13 octombrie, în intervalul orar 1:00 – 2:30, în baza unei înţelegeri prealabile cu bărbatul încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intenţiile infracţionale ale acestuia, precum şi la indicaţiile oferite de acesta privind amplasamentul locuinţei unei victime, femeia de 20 ani s-a deplasat, în calitate de pasager, cu un autoturism în regim taxi, la adresa locuinţei unei persoane vătămate, din Ipoteşti, de unde a ridicat prin acelaşi mecanism infracţional suma de 5.800 de lei.

 În data de 18 octombrie, în intervalul orar 1:00 – 3:30, în baza unei înţelegeri prealabile cu bărbatul încarcerat într-o unitate de penitenciar, cunoscând intenţiile infracţionale ale acestuia, precum şi la indicaţiile oferite de acesta privind amplasamentul locuinţei victimei, femeia de 20 de ani s-a deplasat la adresa locuinţei unei persoane vătămate din Dumbrăveni, Suceava, de unde a ridicat sumele de 4.000 de lei şi 100 de euro, folosind mecanismul infracţional al metodei Accidentul.

În data de 24 octombrie, în intervalul orar 0:00 – 3:30, în baza aceluiaşi mecanism infracţional, femeia de 20 ani s-a deplasat pe raza Vadu Moldovei, respectiv la adresa locuinţei unei persoane vătămate din localitate, de unde a ridicat suma de 8.600 de lei.

În urma verificărilor efectuate a rezultat că un bărbat de 45 ani, din Piatra Neamţ, este încarcerat într-o unitate de penitenciar încă din data de 13 ianuarie, fiind condamnat definitiv cu pedeapsă de 30 de ani de închisoare în regim de detenţie pentru săvârşirea infracţiunilor „omor deosebit de grav”, „tâlhărie” şi, respectiv, „înşelăciune”.

La data de 26 octombrie 2023, poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Suceava au pus în executare un mandat de percheziţie domiciliară emis de Judecătoria Suceava, prin care s-a autorizat efectuarea unei perchiziţii la o cameră de detenţie din cadrul unităţii de penitenciar, în care se afla încarcerat bărbatul de 45 de ani, împreună cu alţi 4 deţinuţi.

Cu ocazia efectuării percheziţiei s-au găsit un telefon mobil şi mai multe cartele SIM.

Ulterior, la data de 27 octombrie, au fost puse în executare trei mandate de percheziţie domiciliară la imobile unde locuieşte sau pe care le utilizează femeia de 20 de ani, respectiv imobile şi dependinţe de pe raza municipiului Suceava şi a comunei Adâncata.

 La data de 27 octombie s-a dispus efectuarea în continuarea a urmăririi penale faţă de femeia de 20 de ani pentru săvârşirea a patru infracţiuni de complicitate la infracţiunea de „înşelăciune” şi faţă de bărbatul de 45 de ani încarcerat în penitenciar, pentru săvârşirea a patru infracţiuni de „înşelăciune”.

Faţă de femeia de 20 de ani a fost dispusă măsura reţinerii pentru 24 de ore, ea fiind introdusă în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv Suceava. Ulterior, instanţa de judecată a emis pe numele ei mandat de arestare pentru 30 de zile.

Ni s-a precizat că cercetările au fost efectuate de Serviciul Investigaţii Criminale – IPJ Suceava, cu sprijinul poliţiştilor din cadrul SPR 2 Ipoteşti, Brigada Operaţiuni Speciale – Suceava, Unitatea Teritorială de Analiza Informaţiilor – Suceava şi IPJ Botoşani.

Cercetările sunt continuate de poliţiştii din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale, sub coordonarea unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava.

 IPJ Suceava atrage atenţia că metoda „Accidentul” reprezintă schema prin care un necunoscut, care de obicei se dă drept avocat, medic, poliţist sau amic, contactează telefonic rudele unei persoane despre care povestesc că a fost implicată într-un accident rutier grav sau o altă ilegalitate şi că rudele respective trebuie să plătească urgent victimelor accidentului o anumită sumă de bani pentru eliberarea rudei din arest sau pentru a o scăpa de la închisoare (de obicei fiul celor apelaţi telefonic).

Victimele acestui tip de infracţiune sunt, în general, persoane în vârstă, cărora, în momentul în care răspund apelului telefonic, li se aduce la cunoştinţă un scenariu de natură să producă o stare emoţională puternică, afirmându-se faptul că fiul sau fiica ar fi fost implicaţi într-un grav accident rutier.

Victimele sunt contactate de regulă la ore târzii, astfel încât infractorii să poată profita de starea de derută şi totodată, să fie îngreunată de către victime contactarea potenţialelor rude implicate în accidente sau alte evenimente presupuse.

 În această situaţie creată, persoana vătămată este determinată să depună diferite sume de bani la societăţi de curierat financiar, pe numele unor persoane sau să înmâneze direct sumele de bani către anumite persoane indicate.

Este normal ca orice părinte să-şi ajute copilul aflat în nevoie. Însă, înainte de a efectua orice demers în acest sens, este bine să verificaţi informaţiile primite. În prezentul tip de înşelăciune, infractorii se bazează în primul rând pe puternica reacţie emoţională pe care vestea dată o produce, şi anume starea de şoc şi teama; acestea sunt elementele pe care mizează răufăcătorii, ştiind că majoritatea oamenilor acţionează precipitat în asemenea situaţii, precizează Poliţia Judeţeană Suceava.

Astfel, mizând pe o stare de tulburare profundă pe care o poate avea orice persoană la aflarea unei veşti că unei persoane dragi i s-a întâmplat ceva, infractorii contactează telefonic victimele, se recomandă de regulă a fi avocaţi, medici sau chiar poliţişti şi le relatează persoanelor înşelate că cineva drag a suferit un accident sau alte evenimente neplăcute şi că este necesar pentru acordarea asistenţei juridice sau medicale, transmiterea de urgenţă a unei sume de bani. Evident unii cetăţeni, profund emoţionaţi de primirea unei asemenea veşti, transmit infractorilor, în urma indicaţiilor telefonice primite, sumele de bani solicitate. În cele din urmă, victimele îşi dau seama că au fost înşelate, şi că evenimentul neplăcut nu a avut loc, dar rămân cu paguba materială şi şocul emoţional survenit în urma aplicării acestui mod de operare.

Poliţiştii suceveni vin în ajutorul cetăţenilor şi le recomandă ca, în situaţia în care primesc un telefon în care sunt anunţaţi că o rudă a fost implicată într-un accident, să nu se impacienteze şi să verifice veridicitatea informaţiei, în primul rând apelând ruda care ar fi fost implicată în accident sau alte persoane apropiate acesteia. Dacă situaţia prezentată prin telefon se dovedeşte a fi ireală, trebuie anunţată în cel mai scurt timp poliţia, la telefonul unic de urgenţe 112 sau cea mai apropiată unitate de poliţie, reţinând cât mai multe date utile în anchetă.

Poliţiştii atrag încă o dată atenţia cu privire la măsurile preventive pe care cetăţenii trebuie să le ia în cazul în care sunt abordaţi prin această metodă şi să nu dea curs unor astfel de solicitări.

În primul rând trebuie ştiu l că, în cazul unui accident, nu există noţiunea de plată a unor despăgubiri, decât în urma unei hotărâri judecătoreşti în acest sens sau dacă este făcută prin intermediul unor societăţi de asigurări. Orice accident/eveniment de circulaţie are două variante de soluţionare. Prima este autosesizarea poliţiştilor cu privire la un eveniment rutier sau depunerea unei plângeri la unitatea de poliţie care se va ocupa mai departe de cazul respectiv, în condiţiile legii. În cazul în care există doar pagube materiale, poate opera înţelegerea amiabilă a părţilor, ceea ce presupune repararea daunelor folosind poliţa de asigurare auto obligatorie. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI