Ion Lungu, solicitat să prezinte situaţia municipalităţii „înainte să falimenteze oraşul”, a spus că va preda Primăria mai bine decât a preluat-o

> Edilul-şef a recunoscut că sunt datorii către furnizori de circa 22 de milioane de lei, dar a spus că vor fi reglate

Primarul Sucevei, Ion Lungu, a declarat, joi, că va preda Primăria Suceava mai bine decât atunci când a preluat-o.

Iobn Lungu a fost criticat de opoziţie că, din nou, execuţia bugetară „este dezastruoasă”, iar primarul a spus că principala problemă a fost generată de faptul că fondurile europene sunt blocate şi nu s-au putut finanţa proiectele depuse de municipalitate.

Consilierul local PSD Adelina Paiu a spus că execuţia bugetară slabă este o problemă de credibilitate pentru administraţie, întrucât aceasta trebuie să estimeze corect atunci când planifică bugetul.

„Execuţia schematică arată că proiectele nu vor fi duse la îndeplinire. O execuţie bună ar fi trebuit să aibă peste 50 la sută” a spus Paiu.

Primarul a declarat că principiul lui este să propună „un buget mai mare, pentru a realiza mai multe”.

„Cât sunt primar fac buget optimist, mare” a precizat Lungu.

Consilierul local PSD Dan Ioan Cuşnir i-a cerut primarului să spună situaţia în care se află primăria, pentru că se apropie momentul în care Ion Lungu va preda această administraţie. Dar a fost întrerupt de primar care i-a spus: „mai vedem”.

Cuşnir a continuat şi i-a amintit primarului că în conferinţa de presă a anunţat că încasările bugetare sunt la 25% din ce s-a previzionat şi i-a cerut să spună cu ce execuţie bugetară va preda primăria după 20 de ani şi cu ce datorii.

„Să ne prezentaţi situaţia cu plăţile restante ce au depăşit 3 luni, 6 luni, un an. Trebuie să ştim exact în ce situaţie se află Primăria Sucevei acum, înainte ca dumneavoastră să falimentaţi acest oraş” a spus Cuşnir.

El a arătat că, la Suceava, 40% din cheltuielile bugetare se duc pe salarii, în timp ce la Oradea, doar 20%. „Dacă aţi face un calcul şi aţi vedea ce înseamnă o reducere bugetară de 20% pentru bugetul Sucevei, aţi vedea că ar fi fost bani şi de parcări subterane şi supraterane. În timp ce dumneavoastră va lăudaţi că aţi tras două dungi pe asfalt, în Oradea s-au făcut cinci pasaje supraterane” a spus Cuşnir.

consilierul PSD i-a transmis primarului că acesta nu are cum să aibă o abordare sănătoasă în ceea ce priveşte excuţia bugetară pentru că încălcă principiile.

„Execuţia bugetară nu e că vi se pare dumneavoastră că e bine sau rău. Regulile sunt foarte clare, e un indicator al performanţei şi nu aţi reuşit în niciun an mai mult de 60-70%” a spus Cuşnir.

Ion Lungu a răspuns că a preluat o primărie „în faliment” şi că o va preda „mai bine şi cu multe lucruri făcute”.

În ceea ce priveşte situaţia financiară, primarul a arătat că este o situaţie „delicată” la nivel naţional, că şi la bugetul naţional încasările au fost cu 7 miliarde de lei mai mici decât previzionatul şi că încasările mici sunt la fel şi la primărie.

„O vom scoate la capăt. Avem vreo 22 de milioane de lei la furnizori, dar la 31 martie trecem prin zero ca în fiecare an” a spus Lungu.

Primarul a precizat că, având în vedere că este un „om responsabil”, nu a mai semnat niciun angajament bugetar până când nu se realizează echilibrarea financiară.

Primarul Ion Lungu a mai spus că tot ceea ce a propus a făcut, chiar şi dacă, în unele cazuri, cu zece ani de întârziere… (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI