Războiul Israel-Hamas

Un nou eşec la Consiliul de Securitate al ONU, odată cu respingerea a două rezoluţii privind situaţia din Gaza

Consiliul de Securitate al ONU a eşuat din nou în încercările sale de a opri războiul dintre Israel şi Hamas, iar membrii acestuia nu au reuşit să adopte o rezoluţie propusă de SUA, care a cerut stabilirea de „pauze umanitare”, şi o alta din partea Rusiei, care a cerut o încetare imediată a focului. Sunt deja patru încercări eşuate ale Consiliului de Securitate, ceea ce arată gradul sever ade confruntare în cadrul Consiliului, împărţit între Rusia şi China, pe de o parte, şi Statele Unite, pe de altă parte, ceea ce a dus la blocajul actual din înaltul organism al Naţiunilor Unite.

 Premierul israelian Benjamin Netanyahu a reafirmat că „va fi o intervenţie la sol în Gaza” şi că „lucrează contra cronometru” în pregătirile pentru distrugerea grupării islamiste palestiniene Hamas, autorul atacurilor împotriva Israelului din 7 octombrie, soldate cu 1.400. morţi şi peste 200 de răpiţi. „Suntem într-un război pentru suveranitatea noastră, pentru existenţa noastră şi ne-am stabilit două obiective fundamentale: să eradicăm capacităţile militare şi guvernamentale ale Hamas şi să facem tot posibilul pentru a aduce acasă” ostaticii deţinuţi de grupul islamist palestinian, a declarat miercuri seară Netanyahu, într-un discurs televizat. „Toţi membrii Hamas sunt condamnaţi – deasupra pamântului, sub pamânt, în Gaza şi în afara Gazei”, a avertizat premierul Netanyahu.

Armata israeliană şi miliţiile din sudul Libanului s-au înfruntat din nou la graniţă, cu noi schimburi de focuri care au inclus tiruri de rachete şi cel puţin o rachetă antitanc către Israel, care a răspuns cu bombardamente şi artilerie.

Israelul a făcut un „raid ţintit” cu tancuri

Tancurile israeliene au luat parte la un „raid ţintit” în timpul nopţii de miercuri spre în nordul Fâşiei Gaza, a anunţat armata într-un comunicat, citat de The Guardian.

„Peste noapte, IDF a efectuat un raid ţintit cu tancuri în nordul Fâşiei Gaza, ca parte a pregătirilor pentru următoarele etape de luptă”, se arată în comunicat.

„Soldaţii au ieşit din zonă la finalul activităţii”, a mai precizat armata.

Potrivit radioului armatei israeliene, a fost cea mai mare incursiune de când Israelul a început să îşi adune forţele în afara enclavei.

Tancurile şi vehiculele de infanterie au lovit „numeroase celule teroriste Hamas, infrastructuri şi posturi de lansare a rachetelor antitanc” pe tot parcursul nopţii de miercuri spre joi, înainte de a ieşi din Gaza şi de a se întoarce în Israel, a relatat Jerusalem Post, citând radioul armatei.

„Niciun loc nu este sigur” în Gaza

Organizaţia Naţiunilor Unite a emis ieri un avertisment dur, potrivit căruia „niciun loc nu este sigur” în Gaza, pe fondul intensificării raidurilor aeriene israeliene în pregătirea unei ofensive terestre.

În condiţiile în care Israelul a ripostat după atacurile Hamas din 7 octombrie cu atacuri în aproape fiecare parte a enclavei palestiniene, „oamenii nu mai au decât alegeri imposibile. Niciun loc nu este sigur în Gaza”, a declarat Lynne Hastings, coordonatorul umanitar al ONU pentru teritoriile palestiniene ocupate, potrivit AFP.

Diplomaţia israeliană a cerut demisia secretarului general al ONU, Antonio Guterres, după ce acesta a spus că atacul Hamas asupra Israelului „nu a venit din senin”, ci „după 56 de ani de ocupaţie sufocantă”.

La rândul său, Guterres s-a declarat „şocat” de „interpretarea tendenţioasă” a cuvintelor sale despre Hamas. Acesta a asigurat că nu ar fi justificat atacurile grupării islamiste palestiniene.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI