Pentru muncă nedeclarată

Nouă firme au fost amendate cu 140.000 de lei

În luna septembrie a anului în curs, inspectorii de muncă suceveni au depistat 13 de persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Potrivit lui Romeo Butnariu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Suceava, este vorba despre şapte persoane ale căror contracte individuale de muncă nu au fost transmise în registrul general de evidenţă a salariaţilor până cel târziu în ziua lucrătoare anterioară începerii activităţii, inspectorii de muncă depistând şi şase lucrători fără forme legale de angajare.

Inspectorul-şef Romeo Butnariu precizează că, pentru muncă nedeclarată, nouă angajatori au fost sancţionaţi cu amenzi însumând 140.000 de lei.

În septembrie 2023, în domeniul relaţiilor de muncă, lucrătorii Inspectoratului Teritorial de Muncă Suceava au desfăşurat 205 controale. Descinderile s-au materializat în aplicarea a 55 de sancţiuni contravenţionale, valoarea amenzilor totalizând 223.500 de lei.

Pe lângă cele deja amintite, în timpul controalelor, inspectorii ITM au depistat deficienţe legate de nerespectarea prevederilor legale privind acordarea concediilor de odihnă, a repausului săptămânal, cât şi al celui cuvenit în cazul muncii suplimentare. Totodată, s-a mai constatat că unii dintre agenţii economici nu ţineau evidenţa orelor prestate de fiecare salariat în parte.

În domeniul sănătăţii şi securităţii în muncă, inspectorii ITM Suceava au efectuat, în luna septembrie, 121 de controale. Verificările s-au lăsat cu 125 de avertismente şi cu 14 amenzi în valoare totală de 75.500 de lei.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI