Preocupat de dotarea viitorului spital de oncologie de la Suceava

Deputatul Ioan Balan cere ministrului Sănătăţii să indice axele de finanţare pentru cele mai moderne dotări

Deputatul PNL de Suceava Ioan Balan a solicitat, marţi, ministrului Sănătăţii, Alexandru Rafila, să indice sursele de finanţare nerambursabilă pentru dotarea cu aparatură modernă a viitorului spital de oncologie din Suceava.

„Prin eforturile Consiliului Judeţean Suceava condus de domnul preşedinte Gheorghe Flutur, în municipiul Suceava este în curs de construire un nou spital – spital de oncologie – al cărui grad de execuţie este de peste 25%, existând toate premisele ca, în 12 luni, investiţia să fie finalizată. Investiţia, care depăşeşte 10 milioane de euro, va fi una extrem de utilă pentru a asigura medicilor şi pacienţilor condiţiile cele mai bune în lupta cu această boală nemiloasă” a arătat Ioan Balan într-o interpelare adresată ministrului Sănătăţii.

Deputatul a precizat că, analizând oportunităţile financiare pe care le are România în perioada de programare multianuală 2021-2027, a constatat „cu satisfacţie” că Programului Sănătate i s-au alocat peste 5,8 miliarde de euro, o parte consistentă fiind prevăzută chiar consolidării infrastructurii necesare şi dotărilor la nivelul secţiilor şi spitalelor de oncologie.

Ioan Balan mai spus că, în condiţiile în care resursele locale ale Consiliului Judeţean Suceava sunt limitate şi alocate către o paletă largă de investiţii pentru modernizarea judeţului, fondurile externe nerambursabile ar reprezenta o sursă complementară de finanţare a infrastructurii şi dotărilor de la noul spital de oncologie de la Suceava.

În acest context, el a cerut ministrului să spună ce axe de finanţare ar putea să acceseze Consiliul Judeţean Suceava, începând cu anul 2024, în vederea finanţării celor mai moderne dotări la noul spital de oncologie de la Suceava şi care ar fi valoarea maximă pe care o poate solicita.

Mai mult, deputatul sucevean cere ministrului, dat fiind deficitul acut de medici, inclusiv în specializarea oncologie şi hematologie (adulţi/pediatrică), să precizeze ce mecanisme stimulative intenţionează să implementeze pentru a stimula tinerii absolvenţi să aleagă o asemenea specializare cu ocazia rezidenţiatului. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI