Pentru a pregăti proiectul Consorţiului NEOLAiA, ce va începe din ianuarie 2024

Rectorul USV, Valentin Popa, prezent la Bielefeld (Germania)

În perioada 12-13 octombrie a.c., reprezentanţii consorţiului universitar NEOLAiA s-au adunat la Bielefeld, Germania, pentru două evenimente de importanţă majoră la nivelul alianţei. În cadrul acestor întâlniri, s-a discutat despre pregătirea primelor activităţi din cadrul proiectului finanţat prin programul Erasmus+ şi au participat ceremonia de învestire în funcţie a noului rector al Universităţii din Bielefeld, prof. univ. dr. Angelika Epple.

Proiectul NEOLAiA, finanţat prin programul Erasmus+, este o iniţiativă a Universităţilor Europene şi va începe implementarea sa în luna ianuarie 2024. Acesta îşi propune să atingă mai multe obiective ambiţioase, inclusiv dezvoltarea unui parteneriat integrat care să reprezinte valorile europene şi educaţia de înaltă calitate pentru toate regiunile universitare membre.

Un alt obiectiv important al proiectului este crearea unui mediu educaţional şi social deschis şi incluziv, care să promoveze echitatea în universitate şi în societatea europeană în general. Aceasta va implica conectarea diverselor comunităţi din mediul academic şi din regiuni pentru a colabora în rezolvarea provocărilor majore şi pentru a îmbunătăţi bunăstarea.

De asemenea, NEOLAiA urmăreşte să implementeze un model internaţional care să motiveze studenţii să urmeze programe de studiu inovatoare, bazate pe cercetare şi relevante din punct de vedere social, care să depăşească graniţele disciplinelor, domeniilor de cercetare, ţărilor şi culturilor. Acest lucru va implica şi adaptarea la digitalizarea predării şi învăţării.

Din partea Universităţii „Ştefan cel Mare” din Suceava, delegaţia a inclus rectorul universităţii, prof. univ. dr. ing. Valentin Popa, prorectorul cu activitatea ştiinţifică, prof. univ. dr. Mihai Dimian, precum şi membrii echipei de implementare a proiectului NEOLAiA, conf. univ. dr. Carmen Chaşovschi şi dr. Anamaria Bucaciuc.

Reprezentanţii USV au contribuit la discuţiile legate de planificarea demarării pachetelor de activităţi din cadrul consorţiului, care acoperă domenii precum mobilitatea, predarea şi învăţarea, impactul cercetării regionale, antreprenoriatul, diversitatea şi incluziunea, interculturalitatea şi plurilingvismul, transformarea digitală şi durabilitatea/diseminarea acţiunilor proiectului.

Alături de Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, parteneri în consorţiul NEOLAiA sunt Universitatea din Bielefeld (Germania), Universitatea din Jaén (Spania), Universitatea din Nicosia (Cipru), Universitatea din Örebro (Suedia), Universitatea din Ostrava (Cehia), Universitatea din Salerno (Italia), Universitatea din Tours (Franţa) şi Universitatea de Stat de Ştiinţe Aplicate din Šiauliai (Lituania). Valoarea grantului pentru acest proiect se ridică la 14,4 milioane de euro.

Ceremonia de învestire în funcţia de rector a doamnei prof. univ. dr. Angelika Epple a fost un moment emoţionant pentru reprezentanţii consorţiului NEOLAiA, deoarece ea a fost una dintre iniţiatoarele consorţiului universitar şi a adus o contribuţie semnificativă la obţinerea finanţării pentru activităţile alianţei pentru următorii 4 ani. (Comunicat de presă)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI