Judecătoarea din Suceava acuzată de legături cu infractorii, luare de mită şi consum de droguri a fost arestată preventiv

Judecătoarea din cadrul Tribunalului Suceava Ana Maria Chirilă, care a fost reţinută de procurori ai Parchetului General pentru cinci capete de acuzare, a fost arestată preventiv, joi seara, pentru 30 de zile, de Curtea de Apel Bucureşti.

Alături de ea a fost arestat preventiv Mihai Pânzari, acuzat de dare de mită şi complicitate la folosirea de informaţii nedestinate publicului.

Ni s-a precizat că decizia nu este definitivă şi poate fi contestată.

Minuta instanţei:

„În baza art. 226 C. proc. pen. raportat la art. 223 alin. 2 C. proc. pen. şi art. 202 alin. (1) şi (3) C. proc. pen., admite propunerea de arestare preventivă, formulată de de Ministerul Public – Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia de Urmărire Penală, prin referatul nr. 3167/P/2022 în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Chirilă Ana-Maria şi Pînzari Mihai. Dispune arestarea preventivă a inculpaţilor Chirilă Ana-Maria şi Pînzari Mihai, pe o durată de 30 de zile, de la 12.10.2023 până la data de 10.11.2023, inclusiv. Dispune emiterea mandatelor de arestare preventivă în ceea ce îi priveşte pe inculpaţii Chirilă Ana-Maria şi Pînzari Mihai. În temeiul art. 275 alin. 3 C. pr. pen. cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului. Onorariul apărătorului din oficiu pentru inculpatul Pînzari Mihai, în cuantum de 680 de lei, se va avansa din fondul Ministerului Justiţiei. Cu contestaţie în termen de 48 de ore de la comunicare. Pronunţată în camera de consiliu, astăzi, 12.10.2023.”

Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a transmis, joi, că procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală din PICCJ a dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru 24 de ore faţă de o inculpată, având calitatea de judecător în cadrul unei instanţe din judeţul Suceava, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de: 1. Folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (două fapte) şi a infracţiunii de favorizarea infractorului (două fapte); 2. Luare de mită; 3. Complicitate la trafic de influenţă; 4. Deţinere de droguri pentru consum în formă continuată (5 acte materiale); 5. Punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată (3 acte materiale).

Cu privire la infracţiunile privind folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii (2 fapte) şi a infracţiunii de favorizarea infractorului (2 fapte) potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că inculpata, în perioada 11 – 14 noiembrie 2022, în baza prerogativelor specifice funcţiei de judecător pe care o exercita, a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse într-un dosar DIICOT (dosar aflat în faza de urmărire penală), respectiv informaţii privind percheziţiile domiciliare ce urmau a fi efectuate, pe care le-a pus la dispoziţia altor persoane prin intermediul cărora au ajuns şi la alte persoane interesate.

De asemenea, în perioada aprilie – septembrie 2023, inculpata, în virtutea prerogativelor pe care le implică funcţia pe care o exercita, a luat cunoştinţă de informaţii nepublice privind actele de urmărire penală şi măsurile dispuse într-o altă cauză DIICOT, informaţii pe care în mod direct şi prin intermediul altor persoane le-a pus la dispoziţia unor persoane interesate.

Referitor la infracţiunea de favorizarea infractorului, s-a reţinut că divulgarea către persoanele cercetate a faptului că erau vizate de măsuri de supraveghere tehnică sau percheziţii a fost de natură să pericliteze cercetările în cauzele respective.

Cu privire la infracţiunea de luare de mită, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada 2020 – 2023, în mod direct sau prin intermediul altor persoane, inculpata, în mod repetat, a primit/acceptat primirea unor foloase necuvenite (bani, bijuterii, folosinţa gratuită a unor autoturisme, contravaloarea unor sejururi, servicii de pază şi protecţie, produse alimentare ş.a.) în legătură cu măsurile dispuse şi hotărârile pronunţate într-o cauză instrumentată de DIICOT – Serviciul Teritorial Suceava.

Cu privire la infracţiunea de complicitate la trafic de influenţă, s-a reţinut fapta inculpatei care, fără a promite că va influenţa în mod direct magistraţii dintr-un complet învestit cu judecarea unei cauze, prin prezenţa sa la întâlnirea dintre martorul denunţător (cumpărător de influenţă) şi o altă persoană, i-a creat martorului denunţător convingerea că respectiva persoană are influenţă asupra magistraţilor şi îi poate influenţa pentru obţinerea unei hotărâri de achitare. În acest mod, inculpata a facilitat obţinerea de către persoana în cauză a sumei de 30.000 de euro.

Cu privire la infracţiunile de deţinere de droguri pentru consum în formă continuată şi punere la dispoziţie, cu ştiinţă, cu orice titlu, a unei locuinţe pentru consumul ilicit de droguri ori tolerarea consumului ilicit în asemenea locuri, în formă continuată, potrivit probatoriului administrat, s-a stabilit că, în perioada septembrie – octombrie 2023, inculpata a deţinut în locuinţa sa droguri de mare risc în vederea consumului propriu, iar în anumite perioade a pus la dispoziţia unor persoane locuinţa sa în vederea consumului de droguri.

În acelaşi dosar, procurorul de caz din cadrul Secţiei de urmărire penală din PICCJ a dispus anterior punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura reţinerii pentru 24 de ore şi faţă de un alt inculpat, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de:

  1. Dare de mită şi, respectiv, 2. Complicitate la infracţiunea de folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii.

Din cercetările efectuate până atunci, rezultase că inculpatul a promis, oferit şi remis foloase necuvenite inculpatei menţionată anterior, în scopul obţinerii unor hotărâri favorabile într-un dosar în care a fost trimis în judecată pentru săvârşirea unor infracţiuni de constituire a unui grup infracţional organizat, camătă şi lipsire de libertate.

Totodată, s-a reţinut că inculpatul, prin promisiunea implicită a remiterii unor sume de bani sau de alte foloase materiale, a încurajat-o pe inculpata mai sus menţionată să continue să divulge informaţii nedestinate publicităţii sau să permită accesul la astfel de informaţii privind anchetele aflate în desfăşurare în domeniul contrabandei cu ţigări sau a traficului de droguri.

În dosar au fost efectuate 12 percheziţii domiciliare autorizate în cauză, fiind audiate mai multe persoane având calitatea de suspecţi sau martori.

Măsura reţinerii judecătorului a fost avizată de Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii.

Precizăm că persoanele cercetate beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale precizate de Codul de procedură penală, inclusiv de prezumţia de nevinovăţie. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI