DSP Suceava aduce în atenţie importanţa depistării şi prevenirii cancerului de sân

> În judeţ au fost înregistrate, anul trecut, 204 de cazuri noi de cancer de sân şi 62 decese

Octombrie este luna dedicată conştientizării şi combaterii cancerului de sân, o patologie cu impact semnificativ în întreaga lume. Chiar şi femeile care nu prezintă factori de risc trebuie să fie vigilente în ceea ce priveşte această afecţiune care poate afecta orice vârstă, arată Direcţia pentru Sănătate Publică (DSP) Suceava.

Conform statisticilor, aproximativ 11.43% dintre cazurile de cancer de sân din Europa apar la femei cu vârsta sub 44 de ani, în timp ce 54% dintre cazuri sunt înregistrate la vârsta cuprinsă între 45 şi 69 de ani.

Riscul de apariţie a bolii este influenţat de mai mulţi factori, inclusiv genul, înaintarea în vârstă, obezitatea, consumul de alcool, antecedentele familiale de cancer de sân, expunerea la radiaţii şi alţi factori legaţi de stilul de viaţă.

Cancerul de sân a devenit una dintre cele mai răspândite forme de cancer la nivel global, cu peste 2,26 milioane de cazuri în 2020, conform datelor Agenţiei Internaţionale pentru Cercetare în domeniul Cancerului. În România, în 2020, au fost înregistrate 12,085 de cazuri noi de cancer de sân şi 3,918 decese cauzate de această afecţiune. Totuşi, incidenţa cancerului de sân a cunoscut o uşoară scădere în ultimii ani.

La nivelul judeţului Suceava, în 2022, au fost înregistrate 204 de cazuri noi de cancer de sân şi 62 decese. Cu toate acestea, incidenţa a crescut în ultimii ani.

Aflăm că Unitatea Mobilă de Screening de Cancer Mamar ONCOFEM, implementată de IRO Iaşi, a jucat un rol semnificativ în depistarea precoce a cancerului de sân în judeţul Suceava. Până la data de 10 octombrie a.c., 1,722 de sucevence din grupul-ţintă (50-69 de ani) au beneficiat de mamografii gratuite, iar 67 dintre acestea au fost invitate la investigaţii suplimentare. Din cele 12 beneficiare cu recomandare pentru puncţie, trei au fost confirmate cu carcinom.

În acest an, Spitalul Judeţean „Sf. Ioan cel Nou” Suceava s-a alăturat reţelei de screening ONCOFEM, contribuind la creşterea accesului la servicii de screening pentru populaţia feminină.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii recomandă screeningul organizat pentru femeile cu vârste între 50 şi 69 ani, deoarece în acest interval de vârstă incidenţa cancerului mamar este cea mai mare.

În contextul acestei campanii, se încurajează femeile cu vârsta peste 40 de ani să discute cu medicii despre factorii de risc proprii în ceea ce priveşte cancerul mamar, cu accent pe stilul de viaţă sănătos.

Sloganul campaniei este „Depistează. Tratează. Vindecă. Învinge cancerul de sân, pas cu pas!”, iar grupurile-ţintă includ femeile cu vârsta între 50 şi 69 de ani, profesioniştii din sistemul de sănătate şi populaţia generală.

„Prin adoptarea măsurilor Codului european de luptă contra cancerului – care includ evitarea fumatului, menţinerea unei greutăţi corporale sănătoase, limitarea consumului de alcool şi promovarea activităţii fizice – se poate reduce riscul individual de cancer de sân, contribuind la reducerea impactului acestei afecţiuni la nivel populaţional” transmite DSP Suceava. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI