Evanghelia zilei

În vremea aceea Iisus a ieşit la munte ca să Se roage şi a petrecut noaptea în rugăciune către Dumnezeu. Şi, când s-a făcut ziuă, a chemat la Sine pe ucenicii Săi şi a ales din ei doisprezece, pe care i-a numit Apostoli: pe Simon, căruia i-a zis Petru, şi pe Andrei, fratele lui, şi pe Iacov, şi pe Ioan, şi pe Filip, şi pe Bartolomeu, şi pe Matei, şi pe Toma, şi pe Iacov al lui Alfeu, şi pe Simon numit Zilotul, şi pe Iuda al lui Iacov, şi pe Iuda Iscarioteanul, care L-a vândut. Şi, coborând împreună cu ei, au stat în loc şes, El şi mulţime multă de ucenici ai Săi şi mulţime mare de popor din toată Iudeea, din Ierusalim şi de pe ţărmul Tirului şi al Sidonului, care veniseră să-L asculte şi să se vindece de bolile lor. Şi cei chinuiţi de duhuri necurate se vindecau. Şi toată mulţimea căuta să se atingă de El, că putere ieşea din El şi-i vindeca pe toţi.”

Observăm în acest episod biblic un moment crucial în viaţa Mântuitorului Hristos, moment în care Acesta se retrage în munte pentru a se ruga şi, apoi, alege pe cei doisprezece Apostoli. Învăţăm de aici mai multe lecţii de preţ:

Importanţa rugăciunii

Prin modul şi momentele în care se roagă, Iisus ne arată cât de crucială este rugăciunea în viaţa noastră spirituală. Înainte de a lua o decizie importantă, Hristos petrece noaptea întreagă în rugăciune către Dumnezeu Tatăl. Acest exemplu ne arată cât de important este să apelăm la rugăciune pentru a primi înţelepciunea şi îndrumarea divină.

Alegerea Apostolilor

Iisus a ales doisprezece dintre ucenicii Săi pentru a fi Apostoli a mesajului Său de înnoire a minţii şi a vieţii. Această alegere a fost făcută nu oricum, ci în urma rugăciunii profunde. Aceşti doisprezece aleşi urmau să fie liderii şi învăţătorii principali ai Bisericii în viitor. Învăţăm aici că deciziile importante ale vieţii se iau în urma căutării binecuvântării şi a călăuzirii divine. De asemenea, chemarea noastră, a creştinilor, încă de la primirea Sfântului Botez, este de a fi apostoli ai lui Hristos, trimişi între oameni pentru a-L aduce pe Hristos în viaţa lor.

Puterea vindecătoare a lui Iisus

Textul subliniază puterea lui Hristos de a vindeca şi de a alina suferinţa oamenilor. O mulţime mare de oameni a venit să-L vadă şi să fie vindecaţi de bolile lor. Cel ce este astăzi numit în rugăciuni “Doctorul sufletelor şi al trupurilor” ne arată compasiunea şi mila Lui faţă de suferinţă şi ne învaţă să ne întoarcem la El în căutarea vindecării noastre spirituale şi fizice. De asemenea, modul acesta de a Se apropia de oamenii în suferinţă, este, fără echivoc, un îndemn la imitare. Dacă în timpul anilor petrecuţi pe pământ cu trupul, Hristos a vindecat pe cei suferinzi şi a adus o viaţă nouă celor bolnavi sufleteşte, după înălţarea Sa la ceruri El lucrează şi prin noi. Noi creştinii avem chemarea de fi mâinile tămăduitoare ale lui Hristos în această lume însetată de vindecare şi alinare.

Pr. prof. ADRIAN DUŢUC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI