Festivitatea de premiere a câştigătorilor celei de-a treia ediţii a Concursului naţional de recitare „Glas de copil – Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni”

Ziua internaţională a Educaţiei, 5 octombrie 2023, a fost prilej de aleasă bucurie pentru participanţii la cea de-a treia ediţie a Concursului naţional de recitare „Glas de copil – Maica Domnului, Darul lui Dumnezeu pentru oameni”.

Emoţionaţi şi nerăbdători, dar cu zâmbet şi lumină pe chip, copiii, tinerii şi îndrumătorii acestora au luat parte, în Sala „Pimen Arhiepiscopul” a Centrului Eparhial Suceava, la ceremonia de premiere a concursului organizat de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor, prin Sectorul Media şi Comunicare şi respectiv Sectorul Catehizare, Tineret şi Educaţie pentru Viaţă, în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava.

Concursul de recitare, desfăşurat cu binecuvântarea şi la iniţiativa Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, şi-a propus să aducă în prim-plan literatura religioasă închinată Născătoarei de Dumnezeu, dar şi să-i sensibilizeze pe toţi participanţii iubitori de poezie cu privire la tema abordată, să stimuleze creativitatea privind interpretarea, să contribuie la dezvoltarea capacităţii de exprimare, precum şi la creşterea gradului de implicare în activităţile culturale ale eparhiei.

La eveniment au luat parte reprezentanţi ai instituţiilor organizatoare, între care îi amintim pe prof. Daniela Luminiţa Ceredeev, inspector pentru disciplina religie în cadrul Inspectoratului Judeţean Suceava, şi pr. Ştefan Mihalcea, consilier eparhial la Sectorul Media şi Comunicare.

În cadrul festivităţii au fost acordate 6 categorii de premii şi distincţii, respectiv: Premiul „Theotokos”, Premiile I, II şi III, Menţiuni şi Premiul special pentru originalitate. Tuturor copiilor şi tinerilor participanţi le-au fost oferite daruri constând în cărţi, icoane, produse cultural-eclesiale şi diferite obiecte cu caracter religios. Atât cei mai mici, cât şi cei mai mari au fost răsplătiţi cu cărţi specifice vârstei, cu tematici potrivite pentru folosul lor duhovnicesc. Premiile oferite de Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor au fost înmânate de pr. Ştefan Mihalcea, care i-a felicitat şi binecuvântat pe elevii şi tinerii participanţi.

Competiţia, la care au trimis materiale video 138 de copii şi tineri din judeţele Botoşani, Iaşi, Neamţ, Sălaj, Vaslui, Vrancea şi Suceava, judeţul organizator, s-a desfăşurat pe trei categorii de vârstă: preşcolar, primar şi gimnazial-liceal.

Comisia de jurizare a fost constituită din: prof. univ. dr. Mircea Diaconu, critic literar, eseist, filolog, membru al Uniunii Scriitorilor din România, prorector cu activitatea didactică şi asigurarea calităţii – Universitatea „Ştefan cel Mare”, prof. Daniela-Luminiţa Ceredeev, inspector şcolar pentru disciplina religie la Inspectoratul Şcolar Judeţean Suceava, prof. dr. Mihaela Grădinariu, membru al Uniunii Scriitorilor din România, Filiala Iaşi, şi pr. Ştefan Mihalcea, consilier eparhial pentru Sectorul Media şi Comunicare, din cadrul Centrului Eparhial Suceava. Membrii juriului au punctat fidelitatea faţă de învăţătura de credinţă, calitatea interpretării, originalitatea, adecvarea poeziei la vârstă, creativitatea şi sensibilitatea momentului artistic.

Şi de această dată, evenimentul le-a oferit copiilor şi un context de învăţare experienţială multidimensional, participanţii fiind invitaţi să descopere şi să aprecieze galeria „Theotokos”, realizată de micii iconari de la Centrul catehetic şcolar „Sfântul Stelian” al Şcolii Gimnaziale Berchişeşti, Cercul de pictură „Prietenii Sfântului Pantelimon” al Şcolii Gimnaziale Satu Mare şi de elevi participanţi la Concursul naţional de artă sacră „Icoana din sufletul copilului”, din calendarul Ministerului Educaţiei, coordonat de Seminarul Teologic Liceal Ortodox „Mitropolitul Dosoftei” din Suceava.

Totodată, elevii şi profesorii au fost invitaţi să descopere şi să-şi însuşească, ca pe un repetabil şi liber angajament personal şi profesional, un diptic al celor două decaloguri întocmite de Părintele Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor, lansate de Ziua Internaţională a Educaţiei, Decalogul elevului şi Decalogul profesorului, în care fiecare îndemn arhieresc se dovedeşte a fi un summum de principii, idei şi valori referenţiale în pedagogia împrietenirii cu Hristos.

Din programul evenimentului, care poate fi considerat un premiu în sine pentru copii, este de reţinut şi închinarea la racla Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, în Paraclisul Catedralei Arhiepiscopală a Sucevei.

Organizatorii amintesc faptul că premiile şi diplomele celor care nu au reuşit să participe la această festivitate vor putea fi ridicate de la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean Suceava, biroul inspectorului de religie, de către părinţii elevilor, de cadrele didactice coordonatoare sau de preoţii din parohiile din care participanţii fac parte.

La final, atât concurenţii cât şi organizatorii şi-au exprimat dorinţa de a se implica şi în cea de-a patra ediţie a concursului de recitare, precum şi la alte manifestări cultural-artistice.

IRINA URSACHI

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI