„Copiii supravieţuitorilor”

> Sub acest titlu, manifestări de marcare a Zilei Holocaustului, la Muzeul de Istorie din Suceava

Muzeul de Istorie Suceava găzduieşte evenimente de marcarea Zilei Holocaustului sub genericul „Copiii supravieţuitorilor”. Manifestarea aduce omagiu memoriei populaţiei evreieşti deportate forţat, în special din Basarabia şi Bucovina, acum 82 de ani, la data de 9 octombrie 1941. Activităţile vor avea loc în zilele de 18 şi 19 octombrie 2023, începând cu ora 10, şi vor fi prezidate de prof. Sorin Golda, preşedintele Comunităţii Evreilor din Suceava.

Evenimentul, desfăşurat în colaborare cu asociaţia israeliană „Suceava’s children”, este caracterizat de o încărcătură istorică profundă şi de emoţii puternice. Dr. Lily (Weintraub) Pauker, preşedintele asociaţiei, este principalul organizator al evenimentului, care se va bucura de prezenţa copiilor supravieţuitorilor Holocaustului. Aceştia sunt urmaşii celor care au supravieţuit acestor orori şi care, fericit, s-au întors acasă.

Programul manifestării include vernisarea expoziţiei „A fost odată în Bucovina…” şi proiecţia filmului „Copiii supravieţuitorilor”, realizat de dr. Lily Pauker şi Codruţ Pânzaru. „Acest film unic prezintă povestea copiilor evrei născuţi în România după cel de-al Doilea Război Mondial, ai căror părinţi au supravieţuit Holocaustului din Transnistria din anii ’40. Regizorul tânăr al filmului a fost profund fascinat de această poveste şi a creat un material care tratează subiectul din perspectiva noii generaţii române care nu a cunoscut atât de bine aceste evenimente tragice” aflăm de la organizatori.

Manifestarea aduce o contribuţie semnificativă la conştientizarea şi înţelegerea Holocaustului şi a suferinţelor indescriptibile trăite de comunitatea evreiască în trecut. Ziua Holocaustului în România a fost instituită în 2004, la 9 octombrie, şi este marcată pentru a onora memoria victimelor şi a spori conştientizarea asupra importanţei toleranţei şi a prevenirii oricăror manifestări de ură şi discriminare. (N.B.)

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI