Klaus Iohannis:

România este hotărâtă să sprijine Ucraina atât timp cât va fi nevoie

România este hotărâtă să continue să sprijine Ucraina „atât timp cât va fi nevoie”, a transmis, ieri, preşedintele Klaus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu omologul de la Kiev, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti. „L-am asigurat astăzi pe preşedintele Zelenski de hotărârea României şi a societăţii româneşti de a continua sprijinul multidimensional şi consistent pentru Ucraina şi poporul ucrainean, inclusiv cel de tip militar, atât timp cât va fi nevoie, până la victoria împotriva agresiunii ruse, până la eliberarea întregului teritoriu, tragerea la răspundere a tuturor celor vinovaţi de crimele comise şi mai departe în procesul de refacere şi reconstrucţie a ţării”, a spus şeful statului, la Palatul Cotroceni.

El a transmis deplina admiraţie, în numele său personal şi al întregului popor român, pentru curajul şi rezistenţa poporului ucrainean. „Încă din primele clipe ale acestei agresiuni, care demonstrează că Rusia rămâne principala ameninţare de securitate pentru continentul european şi în regiunea Mării Negre, România şi poporul român au fost alături de Ucraina şi de poporul ucrainean”, a arătat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a reiterat că susţinerea Ucrainei reprezintă un interes strategic al României. Cei doi preşedinţi au semnat o declaraţie politică, potrivit căreia relaţia bilaterală este ridicată la nivel de parteneriat strategic.

Preşedintele Volodimir Zelenski a fost primit şi la Palatul Victoria de premierul Marcel Ciolacu

Ne dorim ca minoritatea română din Ucraina şi cea ucraineană din România să aibă drepturi similare

După discuţiile avute cu a discutat, ieri, cu omologul ucrainean, Volodimir Zelenski, aflat în vizită oficială la Bucureşti, despre protecţia drepturilor persoanelor aparţinând minorităţilor naţionale din România şi Ucraina, preşedintele Klaus Iohannis a declarat:

„Noi ne dorim ca cele două minorităţi, care sunt importante pentru noi amândoi, să aibă drepturi similare, în special ne referim aici, evident, la limba vorbită şi la educaţia primită în limba maternă”, a afirmat Iohannis, la Palatul Cotroceni.

„Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră”

În cadrul unei conferinţe de presă comune, liderul de la Kiev le-a mulţumit românilor „pentru susţinerea şi ajutorul acordat Ucrainei” „România ne-a acordat sprijin şi militar, şi umanitar. Suntem recunoscători pentru solidaritatea dumneavoastră”, a spus Zelenski.

El a afirmat că a discutat cu omologul român despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România.

De asemenea, a fost abordată şi situaţia de securitate de la Dunăre.

Zelenski a afirmat că, potrivit noilor coordonate, a discutat cu omologul său român despre deschiderea de noi puncte de trecere la graniţă, despre situaţia minorităţilor naţionale şi despre accelerarea pregătirii piloţilor ucraineni pe aeronave F-16 în centrul specializat din România.

De asemenea, a fost abordată şi situaţia de securitate de la Dunăre. „În România se cunoaşte cât de periculos este terorismul rusesc”, a arătat Zelenski. Liderul de la Kiev a afirmat că a insistat, în discuţiile cu omologul său român privind asistenţa militară, pe sistemele antiaeriene. „Sunt foarte bucuros că Ucraina a fost auzită de România”, a completat el.

Preşedintele ucrainean a precizat că România a ajutat Ucraina în cel mai dificil moment din istoria sa.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI