Evanghelia zilei

Întâlnim în aceste episod o puternică ilustrare a compasiunii şi a puterii vindecătoare a Mântuitorului Hristos. Omul bolnav de lepră se apropie de Iisus cu credinţă şi umilinţă, „căzând la pământ” şi exprimându-şi dorinţa de a fi curăţat. Gestul său de a cădea cu faţa la pământ arată pe de-o parte starea disperată în care leprosul se afla, dar reflectă şi recunoaşterea sfinţeniei şi autorităţii lui Iisus. Deşi lepra de care suferea acest om era clar o afecţiune fizică, ea poate fi privită şi ca o metaforă a păcatului, care, fiind o boală a sufletului, ne separă de Dumnezeu.

Răspunsul Mântuitorului Hristos este plin de compasiune, dar şi autoritate divină. El întinde mâna, se atinge de lepros, sfidând convenţiile şi normele sociale ale timpului (leproşii trăiau separaţi total de societate şi chiar atunci când foloseau drumurile aveau obligaţia de a striga de la distanţa către călători: „necurat!”). Acest gest de apropiere şi atingere arată că Iisus nu doar vindecă trupurile, ci şi aduce vindecare spirituală şi împăcare. Cu expresia „Voiesc, curăţeşte-te!” Hristos manifestă voinţa Sa de a vindeca şi a restabili starea omului. Este interesant de observat că Iisus îi porunceşte omului vindecat să nu spună nimănui despre minunea sa, lucru ce poate sugera intenţia Sa de a evita a fi perceput ca un simplu vindecător miraculos sau ca un lider politic. Hristos consideră mult mai important mesajul Său spiritual de schimbare a minţii şi a vieţuirii, mesaj ce transcende aspectele lumii materiale.

Remarcăm în încheierea fragmentului faptul că Iisus obişnuia să se retragă în locuri pustii pentru a se ruga. Pe lângă faptul că astfel arată nevoia Sa de comuniune cu Dumnezeu Tatăl, Hristos ne învaţă importanţa rugăciunii şi a aprofundării spirituale, chiar şi în mijlocul activităţilor intense şi solicitante ale vieţii cotidiene.

Contrastul dintre popularitatea lui Iisus în rândul mulţimilor şi alegerile Sale de a se retrage în linişte pentru rugăciune, arată că relaţia sa cu oamenii şi cu Dumnezeu sunt la fel de importante. În timp ce rămâne disponibil pentru a împărtăşi învăţămintele Sale şi pentru a vindeca, Hristos îşi găseşte şi timpul pentru rugăciunea personală.

Pr. Prof. ADRIAN DUŢUC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI