O carte de rugăciuni şi de „uite, liniştea trece pe drum!”

În anul 2022 a apărut, sub egida Editurii Crimca a Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, un model unicat de carte de rugăciuni, lucrare tipărită, aşa cum aflăm din nota finală de prezentare, „la iniţiativa, cu osteneala şi binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Calinic, Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor”. O ediţie de colecţie, jubiliară, ofrandă a Părintelui Arhiepiscop, prilejuită de împlinirea a 500 de ani de la sfinţirea Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a Mănăstirii „Sfântul Ioan cel Nou de la Suceava”, a 500 de ani de la sfinţirea Bisericii Mănăstirii „Duminica Tuturor Sfinţilor” – Părhăuţi şi a 400 de ani de la sfinţirea Mănăstirii Solca.

O carte-giuvaer, de format mediu, cu coperţile legate în piele de culoarea fildeşului, cu înscrisuri şi mici inserţii filigranate aurii pe copertele I şi IV. Treci cu podul palmei sfios peste ea şi parcă şi simţi mângâierea catifelată şi blândă a mâinilor Maicii Domnului. O duioşie izvorând ca din mâinile mamei, ale Maicii, atunci când îţi culeg frământările fir cu fir de prin suflet şi de sub frunte.

Iar când degetele abia murmurând îndrăznirea încep să răsfire filă cu filă şi gândurile-ncep – unul câte unul – să se cuibărească în sine, să se adune acasă. 258 de file, de două ori pe atâtea pagini şi mii de gânduri înveşmântate în lumina cuminte a încrederii şi a încredinţării, străluminate de rugăciune, de fuioare lungi de stăruitoare ectenii. Şi sufletul începe a se primeni şi-a se preface în biserică. C-aşa ne spune în Cuvânt înainte Vlădica: „Sufletul, prin rugăciune, devine o adevărată biserică, biserica lui Dumnezeu Cel adevărat. Pentru că în suflet se oglindeşte Biserica cea una şi sfântă.”

De le-am lua la înnumărat, sunt rugăciuni tăinuite aici cu sutele, dar m-aş opri mai cu seamă la cele 112 rugăciuni izvodite din grija părintească a ierarhului nostru, şi din harul atoate-desăvârşitor şi din condeiul înmuiat în cerul inefabil al darului imnografic al Înaltpreasfinţiei Sale. Un dar ce daureşte toate şi face zvon de bucurie smerită în lume, amintind că, din timp în timp, şi îngerii chicotesc prin unghere de cer, vestind eudemonie.

Rugăciuni! Repetate şi rostite-n graiul sufletului încercat ectenii. Pentru cei mulţi şi pentru fiecare, pentru fiecare zi din săptămână şi pentru ceasurile când plânsul neostoit nu-şi află aleanul şi răsuflarea însăşi te doare, pentru iertare şi pentru izbăvire şi binecuvântare, pentru urcuş duhovnicesc şi neîntristare, pentru familia pe care-o porţi la piept şi pentru cea de sub zare, pentru pace, pentru iubire şi pentru iertare, pentru binefăcători şi pentru călători şi pentru cei risipiţi în lumea asta mare, pentru sănătate, pentru a holdelor îmbelşugare şi pentru cei care pământului îi sunt pâine şi sare.

Rugăciuni! Aşezate la îndemâna gândului, atunci când simte că nu-şi mai află cuvintele cu care simte c-ar vrea să strige către Înaltul Cer. Sau pentru ceasurile în care ştim că se uită îngerii-napoi pentru că nu ne mai aud, pentru că nu mai ştiu nimic-nimic de noi. Şi-aş înşira doar câteva: Rugăciunea soţilor unul pentru altul, Rugăciunea părinţilor pentru copii, Rugăciunea copiilor pentru părinţi, Rugăciune pentru părintele duhovnic, Rugăciunea tatălui, Rugăciunea mamei, Rugăciunea copilului, Rugăciune pentru sporul casei, Rugăciune la ziua de naştere, Rugăciune la ziua numelui, Rugăciune la împlinirea a 25 de ani de căsătorie, Rugăciune la împlinirea a 50 şi a 75 de ani de căsătorie, Rugăciune pentru luminarea minţii, Rugăciune pentru sporirea râvnei la învăţătură, Rugăciune pentru reuşită la examene, Rugăciune la plecare în călătorie, Rugăciunea celui care pleacă la lucru în străinătate, Rugăciune pentru aflarea adevărului, Rugăciune pentru recuperarea pagubei, Rugăciune pentru obţinerea unui loc de muncă, Rugăciune pentru petrecerea postului cu folos, Rugăciunea celui robit de patima mâniei/a răzbunării, Rugăciune pentru izbăvirea de necazuri, Rugăciune pentru cel cuprins de îngrijorare, Rugăciune înaintea unui proces, Rugăciune pentru întoarcerea la credinţă, Rugăciunea celui din închisoare, Rugăciune în vreme de epidemie, Rugăciunea bolnavului incurabil, Rugăciunea celui ce merge la operaţie, Rugăciune pentru izbăvirea de depresie, Rugăciunea pentru izbăvirea de frică/atac de panică, Rugăciunea pentru izbăvirea de deznădejde, Rugăciune pentru izbăvirea de vise urâte şi de năluciri, Rugăciune pentru pacea lumii, Rugăciune pentru încetarea certurilor, Rugăciune pentru vrăjmaşi, Rugăciune pentru armonia naturii, Rugăciune la semănatul ogorului, Rugăciune la strânsul radelor, Rugăciune la frământatul pâinii/prescurilor.

Rugăciuni! Dintre cele ce ortografiază şi îndreaptă gândurile. Şi-o fac pentru fiecare dintre „cei ce se ostenesc şi slujesc” cu cuvintele pe care ei le ştiu pe de rost, pentru că le trăiesc zi de zi şi le-au ales deloc la întâmplare: Rugăciunea actorului, Rugăciunea agentului de poliţie, Rugăciunea agentului publicitar, Rugăciunea apicultorului, Rugăciunea arhitectului, Rugăciunea aviatorului, Rugăciunea bibliotecarului, Rugăciunea brutarului, Rugăciunea cântăreţului, Rugăciunea consilierului, Rugăciunea croitorului, Rugăciunea curierului, Rugăciunea economistului, Rugăciunea educatorului, Rugăciunea electricianului, Rugăciunea farmacistului, Rugăciunea fermierului, Rugăciunea fotografului, Rugăciunea informaticianului, Rugăciunea inginerului, Rugăciunea judecătorului, Rugăciunea jurnalistului, Rugăciunea medicului, Rugăciunea medicului veterinar, Rugăciunea meseriaşului, Rugăciunea militarului, Rugăciunea omului de afaceri, Rugăciunea omului de ştiinţă, Rugăciunea personalului hotelier, Rugăciunea pictorului, Rugăciunea politicianului, Rugăciunea pompierului, Rugăciunea profesorului, Rugăciunea psihologului, Rugăciunea scriitorului, Rugăciunea seismologului, Rugăciunea silvicultorului, Rugăciunea sportivului, Rugăciunea şoferului, Rugăciunea tipografului, Rugăciunea vameşului.

Mi-e anevoie să aleg ce-ar fi de-mpărtăşit mai curând dintre atâtea rugăciuni, dintre atâtea îngenuncheri tăinuite-n cuvinte. Cuvinte în care-a aşezat Vlădica ştiinţa întoarcerii sufletului acasă. Cuvinte dintre cele după care simţi nevoia să taci şi să le laşi să zidească. Să te pe-dinăuntru-ctitorească. Mă voi opri la câte unele dintre cele ce ne-ar însemna fiece zi din săptămână şi ne-ar reaminti să trăim cum ne-au tot spus părinţii, şi mucenicii, şi sfinţii, şi Blândul Iisus: mă rog cu umilinţă îndurării Tale să nu mă pedepseşti ca pe smochinul cel neroditor (Rugăciunea zilei de luni); arată-mă lucrător vrednic în via Ta, Doamne; învaţă-mă să Te iubesc din toată inima, din tot cugetul şi din tot sufletul meu şi primeşte smerita mea recunoştinţă pentru nenumăratele daruri primite de la Tine (Rugăciunea zilei de marţi); răscumpără-mă, Doamne, de sub puterea păcatului, a trădărilor şi a vânzătorilor şi ajută-mi ca, în toate zilele vieţii mele, să fac voia Ta şi să te primesc în casa sufletului meu (Rugăciunea zilei de miercuri); dă-mi harul Tău cel curăţitor, ca să mă împărtăşesc cu vrednicie cu Trupul şi Sângele Tău, spre dobândirea vieţii celei veşnice (Rugăciunea zilei de joi); luminează-mi simţirile cele sufleteşti şi mă învaţă să înţeleg Jertfa şi Învierea Ta (Rugăciunea zilei de vineri); îngroapă păcatele şi cugetele mele cele rele, luminează întunecatul iad al sufletului meu şi mă fă liber de patimi (Rugăciunea zilei de sâmbătă); pătrunde în cămara sufletului meu, precum ai intrat la sfinţii Tăi apostoli, prin uşile încuiate de păcat, ca şi eu, încredinţat fiind, să spun împreună cu Toma: „Domnul meu şi Dumnezeul meu!” (Rugăciunea zilei de duminică).

Rugăciuni! Carte de rugăciuni – Jubileu 500. O succesiune de tăceri rostite atunci când ţi se face dor de Cer, cum dor le e corăbioarelor de mare. Şi după ele puterea de a pricepe şi de a şi rosti supus senin şi împăcat: „uite, liniştea trece pe drum!”.

Prof. DANIELA CEREDEEV

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI