Rădăuţi

Evenimente culturale din cadrul proiectului „Muzică şi Istorie în Ţara Fagilor”

“Vechi şi Nou” pe scena Casei de Cultură

Claviatura pianului a răsunat joi, 28 septembrie 2023, pe scena Casei de Cultură din Rădăuţi, aducând o vibraţie deosebită în inimile celor care au participat la evenimentul “Vechi şi Nou”, al doilea din seria celor şase spectacole propuse în agenda proiectului cultural “Muzică şi Istorie în Ţara Fagilor”.

Expunerea unui scurt istoric al Casei de Cultură din Rădăuţi, realizată de Daniel Hrenciuc (istoric), a deschis seara, iar talentaţii pianişti Corina Răducanu, Eugen Dumitrescu, Maria Hriţcu şi Radu Török au prezentat un adevărat regal al pianului la şase şi opt mâini. Spectacolul a fost prezentat de Loredana Baltazar, muzicolog.

Prima compoziţie, prezentată în premieră absolută în cadrul evenimentului, “Uvertură de concert”, a transmis multă emoţie, inclusiv compozitorului acesteia, Marius Sireteanu, prezent în sală.

“Când compui, încerci să te transmiţi pe tine, din interior: stări, sentimente, amintiri, ceea ce ai fost, ce eşti şi, poate, ce vei fi. Dar ce sentiment indefinibil ai când realizezi că şi interpreţii lucrării tale vin cu propriile nuanţe sufleteşti. Ce au fost, ce sunt, poate ce vor fi?” a declarat, emoţionat, Marius Sireteanu.

Expo Moto Blues

Ritmul bluesului a rezonat perfect cu impresionanta colecţie de motociclete din cadrul Expo Moto Bucovina, vineri, 29 septembrie 2023, la Expo Moto Blues, eveniment din proiectul cultural “Muzică şi Istorie în Ţara Fagilor”.

Iubitori de muzică, istorie sau motociclete au participat la concertul susţinut de Blue Monday Ministers, într-un cadru aparte, o locaţie neconvenţională pentru un concert de blues, Expo Moto Bucovina. Muzicuţa, chitara, vocea, dar şi fierăstrăul, folosit ca instrument muzical, au încântat auditoriul prezent. Cătălin Tzetze Rădulescu şi Andrei Rotariu au prezentat un repertoriu variat, atât prin prisma compoziţiilor abordate, dar şi a interpretării inedite. Istoricul Daniel Hrenciuc a povestit publicului despre Bucovina şi despre locaţia deosebită, iar muzicologul Loredana Baltazar a prezentat evenimentul.

„Legile… Tangoului”

O gală unicat a tangoului şi-a făcut auzite ecourile în sediul Judecătoriei din Rădăuţi, în ultima zi a lunii septembrie a anului 2023.

„Legile… Tangoului” au fost interpretate, la ceas de seară, de Cristi Horia, la vioară, şi Costin Soare, la chitară, iar rezonanţa corzilor şi-a aflat tainele în paşii plini de graţie ai dansatorilor Iuliana Diaconescu şi Alexandru Curcuţă. Muzica a fuzionat cu istoria, o amplă descriere a Judecătoriei din Rădăuţi fiind evocată de Daniel Hrenciuc.

Curiozitatea şi dorinţa de a afla secretele tangoului, cât şi locaţia inedită au adunat laolaltă un public numeros, acesta fiind al patrulea eveniment desfăşurat în cadrul proiectului “Muzică şi Istorie în Ţara Fagilor”.

Folclor la Muzeu

Tezaurul străvechi al multor generaţii de locuitori de pe aceste meleaguri de poveste, folclorul, a îmbrăcat haine de sărbătoare, la Muzeul Etnografic “Samuil şi Eugenia Ioneţ”, cel mai vechi muzeu etnografic din Moldova, în prima zi a lunii octombrie.

Vioara, cavalul, acordeonul, trompeta, fluierul şi ţambalul au răsunat într-un cadru adus, parcă, din poveştile străbunicilor, a cărui istorie a fost detaliată de Daniel Hrenciuc.

 Ionela Popescu a adus Bucovina mai aproape de inimile publicului, prin cântecul duios, alături de Simona Şerban şi de Orchestra Florile Bucovinei, dirijată de Adrian Şerban. Evenimentul a fost prezentat de Loredana Baltazar (muzicolog), acesta fiind al cincilea din cele şase spectacole propuse în agenda proiectului cultural “Muzică şi Istorie în Ţara Fagilor”.

VIVIANA HUŢULEAC

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI