Banii trebuie puși să lucreze pentru tine! – spune Anca Adomniței, profesor de educație financiară

Anca Adomnitei

Îi vrem, îi iubim, dar chiar și când îi avem, ne temem de ei. Relația cu banii este, pentru cei mai mulți dintre noi, complicată. Ne influențează alegerile de viață și chiar destinul însuși. Anca Adomniței, profesor de educație financiară la Școala de bani BCR și profesionist cu o experiență de peste 15 ani în domeniul bancar, ne spune care ne sunt tiparele legate de bani și cum putem să ne schimbăm relația cu ei.

 Care este primul lucru pe care îl spuneți celor care vin la cursurile de educație financiară?

Primul lucru pe care îl spun celor care participă la lecțiile de educație financiară este acela că, pentru a-și îndeplini obiectivele financiare și obiectivele de viață este foarte important, în primul rând, să și le cunoască, să le ierarhizeze. Apoi, să înțeleagă extrem de clar unde se află în momentul de față, care le sunt obiceiurile financiare și unde doresc să ajungă. Astfel, își vor găsi motivația de a face schimbări și vor identifica și mecanismele pentru o economisire constantă.

În cadrul cursurilor, căutăm împreună modalități de a economisi sănătos, profitabil și în cunoștință de cauză, astfel încât, pe termen lung, să reușim să ne creștem averea și să ne îndeplinim toate obiectivele.

– Care este deviza sau citatul după care credeți că ar fi bine să ne ghidăm când este vorba despre alegerile financiare?

Bunica avea dreptate când ne spunea că „Pic cu pic se face mult“. Eu cred cu tărie în puterea unei economisiri mici, dar constante. Puțini dintre noi au găsit cheia îmbogățirii peste noapte. Pentru toți ceilalți, lucrurile importante trebuie făcute din timp, cu pași mici, cu determinare și foarte multă disciplină. Având un buget, un plan de acțiune, dar și fiind flexibil și dispus să ajustezi atunci când ceva nu a funcționat așa cum ți-ai propus, astfel încât să reușești să cheltui mai puțin decât câștigi și să pui bani deoparte.

– Din experiența pe care o aveți, care sunt tiparele financiare greșite ale românilor, mai greu de îndreptat?

Consider ca românii se îndatorează mai mult decât ar trebui și cheltuie mai mult decât își permit. Atunci când fac o investiție, o achiziție importantă, ei se grăbesc și apelează la împrumuturi, în loc să aibă răbdare și să înceapă sa economisească pentru acea achiziție.

În ultima perioadă, românii au început să devină din ce în ce mai puțin  conservatori și să aibă deschidere pentru produsele de investiții. Până nu demult  erau reticenți și preferau să țină banii la saltea sau în depozite.

Cum vi s-a schimbat propria percepție despre bani și alegeri financiare de când lucrați în acest sistem?

Programul Școala de Bani m-a învățat pe mine, în primul rând, cum să am grijă de banii mei și cum să mă folosesc de disciplină și determinare pentru a merge pe drumul independenței financiare. Practic, să am un comportament financiar responsabil, pentru a mă putea bucura mai bine și mai mult timp de banii și de munca mea. Experiența de profesor la Școala de bani m-a determinat să acord o mai mare atenție analizei, etapei de conștientizare. Să cer și să obțin mai multe de la mine, pentru a avea ce să îi învăț pe cursanți.

Dar am învățat, la rândul meu, foarte multe  de la adulții și tinerii pe care i-am întâlnit la lecțiile de educație financiară. Din temerile, frământările lor, din ierarhizarea obiectivelor și din încercarea de a găsi soluții de îndeplinire a acestora.

Experiența în domeniul financiar-bancar m-a învățat faptul că banii trebuie puși să lucreze pentru tine. Warren Buffet spunea că ideal este să  găsești o cale să faci bani când dormi, făcând referire la investiții.

Banii nu aduc fericirea“ este o sintagmă care are deopotrivă și susținători, și critici. Cum ați comenta această afirmație, din perspectiva unui om care înțelege importanța banilor, dar și importanța modului în care îi gestionăm?

Eu nu știu dacă banii aduc sau nu fericirea (aceasta depinde de valorile și percepția fiecăruia dintre noi), dar știu că banii te pot face foarte nefericit atunci când nu știi cum să îi gestionezi. Și mai știu că oamenii se simt cu atât mai satisfăcuți cu cât câștigă mai mult, iar lipsa banilor este unul dintre factorii principali de stres pentru cei mai mulți oameni de pe planetă.

 Cu toate acestea, banii trebuie să rămână un instrument, nu să fie un scop în sine.

– Pe 7 octombrie, participați la evenimentul „Între sine și bani“, organizat de Asociația Educație pentru succes și susținut de Școala de bani BCR. Despre ce o să le vorbiți sucevenilor la eveniment?

Sunt onorată să particip la acest eveniment. Voi vorbi despre teama noastră legată de bani, deși aceștia se află peste tot în jurul nostru, despre conștientizare, despre mituri de evitat și reguli de aplicat în relația noastră cu banii, astfel încât să ajungem acolo unde ne dorim.

Și voi mai vorbi despre autenticitate. Pentru că alegerile financiare care să ne facă bine sunt diferite, în funcție de modul în care ne raportăm la viața noastră, în funcție de ce înseamnă bucurie pentru noi, nu din prisma așteptărilor celorlalți, a ce dă bine, a imaginii.

Independența financiară se construiește cu pași mici, pe o perioadă lungă de timp, cu perseverență și dorința de a avea un echilibru financiar. Este o chestiune de alegere, dacă lași lucrurile la voia întâmplării sau dacă te decizi să faci schimbări mici, care pot cântări greu în buget, chiar de astăzi!

N.R. Între sine și bani are loc pe 7 octombrie, la hotel Bucovina, între 10-13. Accesul la eveniment este gratuit, în baza înregistrării în prealabil la eveniment. Detalii pe www.educațiepentrusucces.ro

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI