Sărbătoarea Roadelor la Soloneţu Nou

Duminică, 16 septembrie, la Soloneţu Nou s-a desfăşurat cea de-a XIII-a ediţie a Sărbătorii Roadelor – Dozynki. Manifestarea, devenită deja una de tradiţie la Soloneţu Nou, a adunat câteva sute de oameni, etnici polonezi, ucraineni, germani sau români. Activităţile au început cu o paradă a portului popular, în sunetul muzicii Fanfarei de tineret de pe lângă Unitatea de Pompieri din localitatea Skawa în regiunea Malopolska. Gazdele şi invitaţii – Ghervazen Longher, preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Victoria Longher, deputat din partea minorităţii polone în Parlamentul României, Nicolae Sava, viceprimarul comunei Cacica, senatorul Andrzej Pajak, membru al Comisiei pentru Problemele Emigraţiei şi Legătura cu Polonezii din diaspora, delegaţia din voievodatul Podkarpacie condusă de Ewa Draus, consilier, delegaţia din voievodatul Podkarpacie condusă de Witold Kochan, director al Cancelariei Consiliului de Conducere, militari ai schimbului III ai Contigentului Militar Polonez conduşi de comandantul maj. Marcin Szulewa – au sosit la biserica romano-catolică „Coborârea Duhului Sfânt” din Soloneţu Nou cu trăsuri frumos împodobite. Aici au fost întâmpinaţi de etnici polonezi cu colac bucovinean şi sare de Cacica, după care a urmat Sfânta Liturghie solemnă oficiată de preoţii din decanatul de Bucovina, dar şi de preoţi din Polonia, în cadrul căreia s-au sfinţit pâinile, cununile şi coşurile cu darurile toamnei.

Polonezii au mulţumit lui Dumnezeu pentru roadele pământului

Sărbătoarea Roadelor – Dozynki este o zi specială pentru agricultori, în care polonezii îi mulţumesc lui Dumnezeu pentru roadele date în acest an, pentru binecuvântarea dată celor care trudesc la munca câmpului. Este o tradiţie foarte veche în Polonia, dar abia în 2006 această sărbătoare a fost organizată mai amplu de Uniunea Polonezilor şi în România. Sărbătoarea începe cu Sfânta Liturghie, o reuniune a celor care vor să se întâlnească cu Dumnezeu şi să-i mulţumească pentru ce s-a recoltat în acest an. Oamenii aduc la altar, pentru sfinţit, câte puţin din roadele toamnei, pentru că orice dar primit de la Dumnezeu trebuie binecuvântat. Aşadar, o zi specială de mulţumire pentru tot ceea ce ne dă Dumnezeu.

Cei ajunşi pentru prima oară la Soloneţ au rămas impresionaţi de scenetele din faţa bisericii şi cele de la Dom Polski, din care nu lipsea elementul principal, „rodul pământului”. Alături de figurinele haioase din paie, îmbrăcate în haine ponosite sau scrobite, dar şi în ţinute moderne, sport, ale căror capete erau făcute din bostan, pânză sau dintr-o bucată de sac alb de rafie umplut cu paie, şi-au găsit locul şi „copiii silitori”, cu rezultate foarte bune la învăţătură şi care studiază în limba maternă, polona, ca şi „mama cu doi copii mici, în legănuţ”. Aşa cum am aflat chiar de la cei care le realizează, este o tradiţie poloneză să fie reproduse din baloţi de paie, ştiuleţi de porumb şi obiecte de îmbrăcăminte figurine care simbolizează lucrul la câmp, mai exact oameni care muncesc şi care au lângă ei roadele pe care le strâng.

Reprezentanţii asociaţiilor Dom Polski au prezentat produse tradiţionale

După cuvântul adresat de preotul paroh Stanislav Cucharec, senatorul Andrzej Pajak i-a salut pe toţi polonezii din România şi le-a mulţumit pentru că păstrează foarte bine tradiţiile şi obiceiurile. Un cuvânt de mulţumire aparte adresat invitaţilor din Polonia, celor din România şi etnicilor polonezi a fost adresat de Ghervazen Longher, după care a urmat parada roadelor, a formaţiilor şi ansamblurilor participante pe traseul biserica romano-catolică – Dom Polski, o construcţie cochetă, realizată cu sprijin financiar exclusiv din Polonia.

Pe platoul din faţa Dom Polski, fiecare comunitate de polonezi a amenajat câte un stand de prezentare unde gospodarii au expus roadele pământului şi au prezentat preparatele tradiţionale cele mai gustoase. Alături de etnicii polonezi din România, Cacica, Gura Humorului, Soloneţu Nou, Poiana Micului, Pleşa, Moara, Păltinoasa, Siret, Vicşani, Iaşi, Constanţa, Bucureşti, Suceava, românii din Pârteştii de Sus şi ucraineni din Cacica, anul acesta au ajuns la Soloneţu Nou şi reprezentanţi ai unor comunităţi din Polonia, cea mai importantă fiind delegaţia din Zlotnic. Reprezentanţii fiecărei localităţi au impresionat oficialităţile cu deliciile culinare, băuturile alcoolice, sucurile şi siropurile pregătite, iar oaspeţii din Polonia s-au desprins cu greu de standurile special amenajate pentru acest eveniment.

Atmosferă de bucurie şi veselie

„Astăzi se încheie a XX-a ediţie a «Zilelor Culturii Polone», desfăşurate sub deviza «Mai aproape unii de alţii» şi care au loc în An Centenar pentru România şi An Centenar pentru Polonia, în 1918 fiind recreat statul polonez independent. Ne bucurăm foarte mult că am putut să vedem prezentă atât de multă lume din România, Polonia, Ucraina, Moldova şi din alte colţuri ale lumii. Un oaspete deosebit care se află în mijlocul nostru este preotul sucevean, monseniorul Ionuţ Paul Strejac, care din anul 2006 se află în serviciul diplomatic al Sfântului Scaun şi care a venit în mod special de la Vatican pentru a sărbători împreună cu noi. Avem şi aceşti oaspeţi speciali din Polonia, fanfara din localitatea Skawa care ne-a încântat în Suceava şi astăzi la Soloneţul Nou, ansamblul de muzică tradiţională poloneză modernizată, Pieczarki din Malopolska, pe ritmurile căruia toată lumea s-a distrat.

Pe aceasta cale mulţumim tuturor celor care s-au implicat, preşedinţilor de organizaţii şi membrilor acestora, preoţilor, gospodarilor deoarece au fost mult peste măsura aşteptărilor noastre” a declarat preşedintele Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher.

Sărbătoarea Roadelor din acest an s-a încheiat într-o atmosferă de bucurie şi veselie, cu muzică şi dans asigurate de formaţii cunoscute ale comunităţilor polone din România, gazdele fiind reprezentate de Ansamblul „Solonczanka” din Soloneţu Nou, şi cu recitalurile de excepţie a trupei Kapela „Pieczarki” din Malopolska – Polonia şi a orchestrei tinerilor suflători din Skawa – Polonia. Teatrul „Czwarte Miasto” din Gdynia, Polonia, a oferit un spectacol pentru cei mici, atmosfera de sărbătoare pentru copiii fiind întregită la Soloneţu Nou cu trasee tehnico-aplicative, ateliere de pictură, confecţionare păpuşi din materiale textile, grafică, la final participanţii primind prin tragere la sorţi cinci tablete.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI