Pesta caprelor şi a oilor pune în gardă autorităţile sucevene

> Postere informative referitoare la maladie vor fi afişate la biserici, şcoli şi primării > O întâlnire cu şefii unităţilor administrativ-teritoriale şi cu responsabilii de pe lângă primării va fi organizată în cel mai scurt timp, prilej cu care aceştia vor fi informaţi asupra măsurile de prevenire şi combatere

Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Suceava iniţiază măsuri de prevenire a pestei rumegătoarelor mici, boală care evoluează la frontiera cu Bulgaria, afectând efectivele de ovine şi caprine.

„Pesta prezentă în ţara vecină, la graniţa de sud a României, afectează oile şi caprele, iar în sensul acesta am început măsurile de prevenire, prin informarea crescătorilor şi a populaţiei” precizează dr. Dănuţ Corneanu, directorul executiv al DSVSA.

Şeful DSVSA spune că, zilele acestea, materialele informative ies de sub tipar, iar de săptămâna viitoare vor fi distribuite în toate unităţile administrativ-teritoriale ale judeţului. Astfel, fiecare comună, oraş şi municipiu vor beneficia, fiecare, de câte 1.000-2.000 de fluturaşi, în timp ce postere informative vor fi afişate la sediul primăriilor, la unităţile de învăţământ, cât şi la bisericile din toate localităţile sucevene.

Pesta rumegătoarelor mici afectează oile şi caprele, procentajul de mortalitate la cea dintâi specie fiind mai ridicat, de 75% până la 100%. În cazul ovinelor, boala se lasă cu lichidarea a circa jumătate din efectivul infectat cu virusul în cauză.

Dr. Dănuţ Corneanu reliefează că animalele care scapă tefere după atacul acestui virus devin imune şi „nu mai fac această boală cât trăiesc”.

În scurt timp, Instituţia Prefectului şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor vor organiza o întâlnire cu şefii unităţilor administrativ-teritoriale şi cu responsabilii de pe lângă primării, prilej cu care aceştia vor fi informaţi asupra măsurilor de prevenire şi combatere a pestei rumegătoarelor mici, cât şi despre evoluţia pestei porcine africane. În ceea ce priveşte această din urmă boală, dr. Dănuţ Corneanu spune că, pe lângă interzicerea introducerii de carne şi produse din carne, măsurile preventive dispuse la punctele de trecere a frontierei au în vedere dezinfectarea căilor pietonale şi a căilor rutiere pe sensul de mers dinspre Ucraina.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI