Circa 63% dintre unităţile de învăţământ intră în noul an şcolar fără autorizaţie sanitară

> Cele mai multe sunt de la sate, ele neîndeplinind reglementările privind dotările cu utilităţi > 12% dintre unităţile şcolare sunt cu toaleta în curte şi tot 12% nu au asigurată apa curentă

Judeţul Suceava intră în anul şcolar 2018 – 2019 cu 741 de unităţi de învăţământ. Însă, din total, doar 273 au autorizaţie sanitară eliberată de Direcţia de Sănătate Publică.

„Un număr de 468 de şcoli sunt fără autorizaţie sanitară, însă aici trebuie să ţinem cont că unele şcoli au mai multe unităţi de învăţământ în aceeaşi clădire, respectiv grădiniţe şi şcoli primare” se arată într-o informare a Inspectoratului Şcolar Judeţean.

Potrivit acesteia, majoritatea şcolilor fără autorizaţie sanitară din judeţ se află în mediul rural, nerespectând reglementările privind dotările cu utilităţi. De exemplu, la acestea lipsesc grupurile sanitare interioare, 12% dintre unităţile şcolare având toalete numai în curte, şi tot 12% nu au asigurată apa curentă. În alte şcoli controlate de inspectorii sanitari compoziţia apei nu este conformă din punct de vedere chimic şi/ sau bacteriologic, iar numărul de cabine la grupurile sanitare, în raport cu efectivele de elevi, este insuficient.

În Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), etapa I, sunt înscrise 111 de unităţi şcolare, valoarea totală a lucrărilor fiind de 29,43 de milioane de euro. Dintre cele 21 de şcoli care au realizat investiţiile aferente PNDL I, în proporţie de 100%, 14 au depus documentaţii la Direcţia de Sănătate Publică în vederea autorizării sanitare, iar cinci au obţinut deja respectiva autorizaţie.

Conform materialului prezentat în şedinţa de ieri a Colegiului prefectural, 24 de unităţi au făcut lucrările în proporţie de 90%, urmând ca, la recepţia lucrărilor, să înainteze documentaţia de autorizare la DSP.

Potrivit sursei citate, în PNDL etapa a II-a sunt înscrise 123 de unităţi de învăţământ, valoarea totală a fondurilor prevăzute fiind de 41,23 de milioane de euro.

Comentariile sunt închise.

Crainou.ro nu este responsabil juridic pentru continutul textelor postate cu titlul de comentariu. Responsabilitatea pentru continutul comentariilor revine, in exclusivitate, autorilor. Comentariile nesemnate (sau neinsotite de o adresa de e-mail valida!), comentariile injurioase, calomnioase, ilegale (antisemite, xenofobe, rasiste etc.) sau fara legatura cu subiectul nu vor fi publicate!

SUMARUL EDIȚIEI